Actualitate

Gunoaiele din ape ar putea fi adunate de roboți, în curând, la Cluj

Apele din Cluj și din țară sunt împânzite și poluate de gunoaie. Deșeurile ar putea fi adunate de roboți în curând și nu va mai fi nevoie de scafandrii pentru acest lucru.

 

 


O echipă de cercetători din Cluj-Napoca face parte din grupul internațional de specialiști care dezvoltă un proiect, care să reducă poluarea apelor. 

 


Ei vor să creeze roboți care să le ocupe locul scafandrilor și să colecteze deșeurilor din ape. Echipa de clujeni se va ocupa de antrenarea roboților pentru a găsit gunoaiele în apel și se vor ocupa de teste, scrie observatornews.ro

5 milioane de euro pentru roboți

Echipa de cercetători a primit un buget de 5 milioane de euro pentru a realiza roboții, care să ajute la curățarea apelor. Până acum, există un „robot de suprafață”. Acesta este conectat la două cabluri de roboții subacvatici.


Un alt robot mai mic scanează apele pentru a găsi locurile în care au fost aruncate deșeurile. Exista și un robot mai mare care are un dispozitiv de prindele. Cu acel dispozitiv adună deșeurile din ape.

Curățarea deșeurilor de pe fundul mării

În viitorul apropiat, prin această metodă vor fi curățate deșeurile de pe fundul mărilor. Roboţii au capacitatea de a colecta aproximativ doi metri cubi de deşeuri pe zi.


La acest proiect participă 49 de cercetători din șase țări din Europa. 

„O să dezvoltăm nişte algoritmi bazaţi pe inteligenţa artificială, algoritmul fiind să găsim deşeurile respective în timpul cel mai scurt posibil. (...) Cred că avantajul principal este unul de cost şi de siguranţă. De multe ori există pericol pentru scafandri cum ar fi plasele de pescuit care sunt uitate pe fundul mării, lăsate acolo sau căzute sau rupte, şi scafandrul se poate prinde în ele”, a explicat Lucian Bușoniu, profesor Universitatea Tehnică Cluj, potrivit sursei citate.


Pe lângă roboții subacvatici, în apele limpezi se va permite utilizarea unei drone: „Drona ne ajută să detectăm deşeurile din aer pentru că are o vedere mult mai largă decât cele subacvatice şi ne dau ideea unde se găsesc deşeurile astfel încât să fie o vedere mai detaliată”, a spus Tassos Natsakis, membru echipa de cercetare.

CITEȘTE ȘI:

Malurile și apa Someșului, poluate de gunoaie aruncate ilegal. Deșeurile ajung din Florești la Cluj

 

Lacul Beliș, împânzit de GUNOAIE. Nici după două zile de colectare INTENSĂ a deșeurilor nu s-a eliberat capătul unui golf. GALERIE FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter