Actualitate

De ce nu au clujenii ștrand municipal? Boc: „Investitorii au vrut să facă acolo bloc de 20 de etaje”

Primarul Emil Boc a fost întrebat joi care este motivul pentru care clujenii nu au ștrand municipal. Răspunsul? „Nu ține de Primărie”. Cel care deține terenul ar fi vrut bloc de 20 de etaje.

 

 


„Nu ține de Primărie, sunt locuri amenajate de investitori privați, care au optat să facă blocuri de 20 de etaje, asta a vrut cel care stătea lângă hotel Sport. Eu nu am putut să aprob ca acolo să se facă blocuri de 20 de etaje, așa cum au dorit. Ar fi compromis tot ce înseamnă Parcul Central. Dacă vor dori să facă ștrand, evident că au cale deschisă și vor primi aprobările de la Primărie.

 


Dacă vorbim de ștrandul acela de la hotelul Sport, a fost o bătălie de ani de zile cu investitorul, care în fiecare moment dorea blocuri. Eu nu pot să construiesc pe terenul lui, dar nici el nu poate construi blocuri de 20 de etaje într-o arie atât de frumoasă. Avem însă, ștrandul Sun pe care l-am amenajat. Este puțin pentru Cluj-Napoca”, a explicat Boc, joi dimineașa, la o emisiune radio.

Ștrandul, lăsat în paragină

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca a funcționat până la sfârșitul anilor ’90, însă apoi, a fost lăsat în paragină. Zona este protejată istoric și astfel nu s-au putut da aprobări pentru cei care voiau să construiască blocuri pe acel teren.


Terenul aparține firmei Unita Turism Holding, căreia, Primăria i-a eliberat în 2011 un certificat de urbanism „mult prea restrictiv” pentru ce planuri avea societatea cu terenul situat pe Aleea Stadion nr. 1, pe locul fostului ştrand municipal. Primăria a fost obligată patru ani mai târziu să plătească cheltuieli de judecată investitorului.

Planuri mari pentru zonă, rămase „în aer”

„Am lansat inclusiv propunerea să ne vândă nouă acea parcelă și să amenajăm noi acolo. Persoanele private nu au dorit acest lucru, este dreptul lor, dar important este că vor pune bani ca să investească în acea zonă”, declara viceprimarul Dan Tarcea, în 2018.


Tot atunci se vorbea despre o posibilă reabilitare a ștrandului municipal, lucrări care ar fi trebuit să înceapă în 2019.

„Acolo au fost gândite două zone: cea din partea stânga a Canalului Morii va fi un perimetru cu trei bazine și un spațiu de loisir, urmând ca în partea dreaptă să fie zona de terase, unde se poate mânca, oamenii pot sta la masă. De asemenea, ne dorim ca prin aprobarea acestui PUZ să creăm un spațiu, lângă Canalul Morii, care să aibă continuitate. Va trebui să găsim și soluții, cine va face decolmatarea Canalului Morii în zona respectivă”, spunea Tarcea în urmă cu trei ani.


CITEȘTE ȘI:

FOTO. Clujenii, nostalgici după ștrandul municipal: „Sperăm să i se redea splendoarea de odinioară”

abonare newsletter