Actualitate

Activiștii de mediu cer dărâmarea gardului ce îngrădește cel mai mare parc al Clujului

Activiștii de la Someșul nostru cer acces liber în Parcul Babeș, care în prezent este îngrădit și accesibil contracost.

 

 


Anul univeristar 2021-2022 se apropie, iar ecologiștii solicită, din nou, deschiderea Parcului Babeș și negocieri între cele două instituții și reprezentanți ai societății civile pentru a găsi cele mai bune modalități pentru a administra acest spațiu care poate fi utilizat contracost.

 


„Zonele astea la Someș ar putea comunica perfect. Break down the wall (rupeți zidurile - n.red.). Mai ales că e cel mai mare gard al Clujului. Mai ales că e cel mai mare parc al orașului, Universității fiindu-i donate de Primarie jumătate de parc, cea dinspre Someș, deja amenajată ca atare din perioada interbelică. Mai ales ca dr. Hațieganu gândise parcul cu deschidere la apă. Mai ales ca toate echipele de arhitecți de la concursul de amenajare a Somesului au făcut planșe, netranspuse in realitate, cu un parc fără gard”, se arată într-o postare pe Facebook a asociației Someșul nostru.

Parcul Sportiv Universitar „Prof. dr. Iuliu Hațieganu” sau Parcul Babeș, după vechea denumire, este unul dintre cele mai mari parcuri ale municipiului Cluj-Napoca și totodată campusul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB.


Parcul Babeș este situat de-a lungul Someşului, în zona de vest a orașului și se întinde pe o suprafaţă totală de 25 ha, din care cca. 2/3 reprezintă spaţii verzi cu alei, gazon, rondouri cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti.

Parcul a fost înfiinţat în anul 1931 prin contribuţia financiară personală a medicului Iuliu Haţieganu, rector al universităţii clujene, în memoria fiului său, Iuliu Marius Haţieganu, care a murit la o vârstă fragedă. Sub îndrumarea lui Iuliu Haţieganu, proiectul iniţial al parcului a fost realizat de arhitectul Elemér Moll şi de inginerul orașului Gyula Kovács, ajutaţi de sugestiile profesorului de sport Albin Moraru şi de medicul Onoriu Creţianu. Proiectul a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă” de la Jocurile Olimpice din Berlin (1936).


Activistul Adrian Dohotaru a trimis în anul 2019, o scrisoare deschisă către Universitatea Babeș-Bolyai și Primăriei Cluj-Napoca prin care a cerut acces liber în Parcul Babeș. Potrivit lui Dohotaru, Parcul Babeș nu se deschide din cauza persoanelor care ar putea vandaliza parcul.

„România este pe locul 4 în Europa la procentul de populație care nu face sport niciodată: 63% (procent în creștere față de 2013). 43% dintre români cred că nu li se oferă oportunități de a practica activități fizice în orașele lor, iar 52% dintre ei cred că autoritățile locale nu fac destul în acest sens”, a arătat activistul clujean.


Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

Vești bune pentru studenți! Se redeschid Parcul Iuliu Hațieganu, Grădina Botanică și cantinele UBB

 

Etichete: cluj ubb parcul babes
abonare newsletter