Actualitate

Marius Balo, profesorul clujean întemnițat în China, rămâne în închisoarea comunistă până la finalul ispășirii pedepsei

Clujeanul, întemnițat de peste 6 ani într-un penitenciar din China, va fi eliberat doar la executarea integrală a pedepsei, adică în 27 martie 2022 „din cauza ignoranței și a nepăsării autorităților din România”, spun avocații lui Balo.

 

 


Prin Hotărârea nr. 195/01.10.2019 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, s-a dispus admiterea sesizării formulate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi, în consecinţă, s-a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea Curţii Supreme Populare din Shanghai.

 


Tot atunci s-a dispus și transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din China într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea nr. 195/2019 a rămas definitivă în data de 1 octombrie 2019, iar printr-o adresă la Ministerul Justiției în data de 9 ianuarie 2020, avocaților li s-a comunicat că partea chineză și-a dat acordul pentru transfer, fiind îndeplinite toate condițiile necesare.

„Autoritățile nu au făcut nimic”

„Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secția penală și de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo întrun penitenciar din România, autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia”, transmit Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda, avocații lui Marius Balo.


Echipa de avocați care reprezintă cazul lui Marius Balo a trimis în 11 ianuarie, o cerere către președintele României, Klaus Iohannis, pentru implicarea activă în procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a profesorului clujean. Această cerere vine în urma conferinței de presă din data de 29 noiembrie 2020, în care Klaus Iohannis a afirmat că el „crede că se poate face ceva”, „se va documenta” și o „să își spună părerea”.

„Din păcate, până în prezent, nu s-a făcut nimic cu privire la cazul lui Marius Balo”, subliniază avocații.


În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății de avocatură „Iordăchescu și Asociații” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

„Din luna ianuarie 2020 și până în luna septembrie 2021 autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului român Marius Balo”, spune avocatul Eugen Iordăchescu.


Încercările constante ale avocaților s-au dovedit a fi în van

În aceste condiții, societatea de avocatură „Iordăchescu și Asociații” spune că a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetățeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză: „La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată același răspuns din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, în sensul că, nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autoritățile chineze. Prin urmare transferul persoanei în cauză nu a putut fi realizat până în prezent”.

„Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și a dispus transferarea cetățeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca într-un final Balo Marius să-și execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel”, a adăugat Eugen Iordăchescu.

Condamnat la închisoare pentru 80 de dolari

Printr-o hotărâre pronunțată în data de 24 martie 2016, rămasă definitivă, Marius Balo fusese condamnat de o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu executare pentru săvarșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma infimă de 80 de dolari. Prin aceeași sentință penală, inculpatul a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 yuani.

„Această amendă a fost achitată de către unchiul condamnatului, ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Justiţiei în data de 11 aprilie 2017, în care ne-a informat că o eventuală cerere de transfer a unei persoane condamnate poate fi luată în considerare doar în condiţiile în care pedeapsa este una fixă şi cheltuielile judiciare/ amenzile sunt achitate în totalitate”, se arată în cererea avocaților lui Marius Balo.

CITEȘTE ȘI:

Revenirea lui Marius Balo în România, amânată de Coronavirus

abonare newsletter