Actualitate

Prima bancnotă românească pe care apare chipul unei FEMEI va apărea pe piaţă în această toamnă

După o amânare de aproape un an şi jumătate, BNR intenţionează să pună în circulaţie din toamna aceasta prima bancnotă românească care va avea pe ea chipul unei femei.

 

 


Este vorba despre o bancnotă în valoare de 20 de lei care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial. Banca Națională a României a anunțat încă din 2019 că va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină.

 


„Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie a.c., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, a transmis atunci BNR.


Lannsarea bancnotei pe piață nu a mai avut loc în anul 2020, însă ideea nu a fost abandonată. Precizăm că bancnota de 20 de lei va avea un design distinct, iar bancnota de 200 lei va rămâne în circulație cu designul actual.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim - de promovare a personalităților feminine - ce a găsit o largă susținere în societatea românească.


BNR a anunțat că va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

CITEȘTE ȘI


 

Apare bancnota de 20 de lei, care va purta chipul unei femei celebre

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter