Actualitate

Robot care curăță deșeurile de pe fundul mării, construit de o echipă de la Universitatea Tehnică din Cluj. FOTO

Robotul a fost construit în cadrul unui proiect european pe nume „SeaClear” la care a participat și o echipă de la Universitatea Tehnică Cluj.

Robotul care a fost construit pentru a curăța deșeurile de pe fundul mării a fost deja testat în Dubrovnik, Croația, unde a fost prezentă și echipa românească din cadrul universității clujene.

„Am mers într-o zonă turistică din Croația, insula Lokrum de lângă Dubrovnik, care este unul dintre primele locuri pe care dorim să le curățăm odată ce sistemul SeaClear va fi pe deplin operațional. Conceptul este simplu în esenţă și nu se deosebește cu mult de roboțeii de curățenie de acasă”, a spus coordonatorul echipei românești, profesorul Lucian Bușoniu.


În cadrul testului realizat în Croația, robotul SeaClear a adus la suprafață și primul deșeu „oficial” și anume o sticlă de plastic.

„Iată, când vă întrebați la ce folosește Europa, aveți aici un răspuns: ajută cercetatorii români să rămână și să muncească, în continuare, acasă, cu rezultate globale. Bravo lor!”, a scris jurnalistul Lucian Mîndruță, într-o postare pe Facebook.


„SeaClear” reprezintă un proiect european și este finanțat prin programul Orizont 2020. Echipa proiectului are opt parteneri din cinci țări, printre care și cercetătorii clujeni de la Universitatea Tehnică Cluj.

Sursă foto: Facebook/ Lucian Mîndruță

CITEȘTE ȘI:

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, implicată în realizarea proiectului viitoarei Universități Europene de Tehnologie

Ultimele Stiri
abonare newsletter