Actualitate
Alegerea materialelor potrivite pentru noul coș de fum (P)
Coșul de fum reprezintă un element indispensabil pentru toții cei care utilizează o sobă sau un șemineu pentru încălzirea casei.
Sursa foto: CanvaFuncționalitatea coșului depinde în mare măsură de materialele alese pentru construcție, iar estetica hornului trebuie și ea să se integreze cu cea a locuinței, pentru a realiza combinația perfectă.
Coșuri de fum din materiale prefabricate
Coșurile de fum realizate din materiale prefabricate au apărut pe piață în ultimii ani și sunt din ce în ce mai des folosite pentru realizarea hornurilor. Aceste coșuri de fum sunt confecționate din fabrică, din cărămidă sau inox și cuprind un sistem complet de coș, fără a fi nevoie de alte piese adăugate ulterior.
Sistemul unui coș de fum prefabricat cuprinde trei straturi formate din tubulatura din șamotă, izolație din vata bazaltica și înveliș ceramic exterior. Acest sistem asigură etanșeitatea și rezistența la temperaturi ridicate, esențiale pentru securitatea sistemului de încălzire și siguranța locuinței.
Poți alege astfel de cosuri de fum din cărămidă sau poți opta pentru un sistem complet de coș de fum din inox. Alegerea finală constă în aspectul pe care dorești să-l obții, fie el unul tradițional, fie unul modern, de actualitate.
Însă, indiferent de materialul ales, un coș de fum prefabricat trebuie instalat cu precizie, urmărind cu atenție instrucțiunile de construire. Construit și apoi întreținut corespunzător, coșul de fum prefabricat își va menține funcționalitatea mai bine de 30 de ani.
Coșuri de fum din cărămidă
Coșurile de fum realizate din cărămidă, deși sunt mult mai plăcute estetic, sunt mult mai grele, comparativ cu cele din materiale prefabricate, necesitând realizarea unei fundații pentru susținerea întregii structuri.
Un coș de fum din cărămidă se realizează la fața locului, bucată cu bucată, iar forma lui poate varia. Pentru îmbinarea cărămizilor se folosește mortar special pentru a rezista la temperaturi ridicate, iar pentru păstrarea unui coeficient termic ridicat, este necesară izolarea pe interior a coșului cu materiale adecvate. Pentru a preveni infiltrarea ploii prin horn, se recomandă folosirea unui cap metalic, în vârful coșului.
Coșuri de fum din oțel
Realizarea unui coș de fum din oțel poate fi o opțiune viabilă, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Piesele din oțel, alese adecvat pentru a se îmbina corespunzător, vor asigura evacuarea în siguranță a gazelor de ardere, provenite de la combustibilul folosit pentru încălzire. Însă unul dintre dezavantajele unui astfel de horn îl reprezintă greutatea pieselor folosite. Tuburile din exteriorul casei vor trebui susținute, pentru a evita prăbușirea coșului din cauza vânturilor puternice.
Alegerea materialelor pentru realizarea unui coș de fum trebuie să țină cont atât de estetica acestora, cât și de dimensiunile lor interioare, pentru a facilita evacuarea gazelor. Un coș de fum bine ales va rezista la temperaturi înalte, condens, asigurând un randament ridicat al sistemelor de încălzire.