Administrație
Modernizarea Parcului Primăverii, tot mai aproape. Cine „pune mâna” pe contractul de 23 de mil. lei?
Lucrările la Parcul Primăverii din cartierul Mănăștur ar putea începe în curând. O asociere de firme ilfovene a câștigat licitația pentru proiectare și execuție, contract în valoare de 23,8 milioane de lei.
Modernizarea Parcului Primăverii, tot mai aproape. FOTO: Proiect modernizare- înainte și după
Primăria Cluj-Napoca pregătește modernizarea și extinderea Parcului Primăverii. În primăvara acestui an, municipalitatea a scos la licitație contractul pentru proiectare și execuție a lucrărilor, estimat la 27.522.403 de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro).
Oferta câștigătoare a fost depusă de asocierea de firme ilfovene Garden Center Grup SRL și de Ro-Verde Landscaping SRL, cu o valoare de 23.804.502 lei.
Cele două firme au câștigat recent și contractul pentru lucrări de reabilitarea și modernizare a Parcului 14 Iulie. De asemenea, firma Ro-Verde Landscaping SRL desfășoară în prezent lucrările de la Parcul Farmec, dar a realizat și lucrările de la baza sportivă La Terenuri, iscând o serie lungă de controverse legate de calitatea lucrărilor realizate, dar și de întârzierile înregistrate pentru finalizarea lucrării. Garden Center Grup este parte din asoicerea de fime care realizează lucrările pe Calea Mănăștur.
Asocierea de firme are la dispoziție 15 luni pentru realizarea lucrărilor la parc. Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Olănescu și de Studio 82, fiind prezentat anul trecut într-o dezbatere publică.
Benzinăria se desființează
În cadrul proiectului se propune desfacerea tronsonului străzii Almașului din dreptul parcului și demolarea clădirii benzinăriei, dar și a clădirii în care sunt amplasate toalete publice actuale. Suprafața cu covor asfaltic pentru parcări existentă pe strada Emil Cioran va fi redată parcului.
Renunțarea la benzinăria de pe strada Almașului va face posibilă realizarea unei zone umede, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului.
„Prin eliminarea benzinăriei existente și a tronsonului străzii Almașului din dreptul grădinii publice, se asigură continuitatea spațiului verde al parcului, astăzi fragmentat de cele două amenajări. Pe locul aferent acestor două funcțiuni se propune amenajarea unei pajiști urbane alături de o grădină pluvială cu vegetație specifică zonelor umede. Spațiul din jurul grădinii pluviale se amenajează cu un amfiteatru cu gradene pentru odihnă și relaxare, iar pajiștea urbană va fi dotată cu șezlonguri urbane”, arată proiectanții parcului.
Primăria urmărește în proiectele aflate în lucru să desființeze benzinăriile din oraș și să le „împingă” spre periferie. Astfel, și în Piața Mărăști se discută despre posibilitatea demolării benzinăriei, însă municipalitatea nu a luat încă o decizie în acest sens.
Dotări moderne și vegetație nouă
În parc, în urma amenajării, vor fi instalate bănci din beton și din lemn, cișmea de apă, rastele pentru biciclete, iar locul de joacă va cuprinde carusele, balansoare, spaliere, gantere, coșuri de baschet. Se vor monta circa 120 de corpuri de iluminat, inclusiv bandă led încastrată în pavaj. Vor exista toaletă publică, stație de încărcare automobile electrice, dar și stație pentru biciclete electrice.
În cadrul proiectului, se vor desființa parcările de pe strada Emil Cioran, în locul cărora se propune extinderea zonei grădinii publice spre est, cu o serie de dotări și vegetație nouă.
Sunt prevăzute un teren de baschet și spații pentru practicarea exercițiilor fizice în aer liber, având suprafețe elastice de călcare, locuri de odihnă în imediata vecinătate și iluminat nocturn adaptat activităților sportive. Totodată se va amenaja un acces generos dinspre strada Emil Cioran, marcat cu un pavilion de intrare.
Zona în care se va interveni, situată în cartierul Mănăștur, are o suprafață de 34.183 mp:
- suprafața verde a Parcului Primăverii – 18.660 mp;
- zona adiacentă parcului, între spațiul verde al parcului și clădirile de locuințe colective – 8.075 mp;
- tronson strada Ion Meșter, tronson strada Emil Cioran – 7.448 mp.
Peste 1.000 de arbuști și arbuști noi vor fi plantați în zonă, iar străzile din jurul parcului vor deveni spații publice de tip „shared space”. Din arborii existenți în parc vor fi tăiați 84 de copaci.
CITEȘTE ȘI: