Administrație

Primăria continuă dezvoltarea proiectelor sociale. Sprijinul financiar pentru plata chiriei, majorat la 300 de euro. Perioada de suport, extinsă de la 3 la 5 ani.

Persoanele cu venituri reduse vor beneficia de mai mulți bani din partea Primăriei pentru plata chiriei, cu o extindere a duratei de suport.

Programul social de sprijin pentru plata chiriei, extins de la 3 la 5 ani. Crește valoarea ajutorului financiar|Foto: Locuință socială strada Ghimeșului|Sursa: Facebook – Emil Boc Programul social de sprijin pentru plata chiriei, extins de la 3 la 5 ani. Crește valoarea ajutorului financiar|Foto: Locuință socială strada Ghimeșului|Sursa: Facebook – Emil Boc

 

 


În aprilie 2024, edilul Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca mărește perioada de acordare a ajutorului pentru chirie de la 3 la 5 ani pentru persoanele singure și familiile cu condiții speciale. Acum, în urma votului consilierilor locali, regulamentul privind derularea programului social a fost aprobat și vine cu ajustări pozitive. 

Mai mult, pe lângă extinderea perioadei de acordare a sprijinului financiar la plata chiriei la 5 ani, regulamentul prevede și o perioadă de grație de 2 ani, iar cuantumul financiar maxim a crescut la 300 de euro. 


CITEȘTE ȘI: 
Primăria Cluj-Napoca mărește perioada de acordare a ajutorului pentru chirie de la 3 la 5 ani. Emil Boc: „Nimeni nu e uitat”.

„Proiectul privind ajutorul acordat de Primărie pentru plata chiriei - un demers pe care-l consider extrem de important și a beneficiat și de dezbatere publică - aduce mai mult sprijin beneficiarilor”, a anunțat primarul Emil Boc în deschiderea ședinței de Consiliu Local. 

Promovarea incluziunii sociale și sprijin la plata chiriei

Obiectivul programului social vizează promovarea incluziunii sociale în vederea asigurării accesului la locuință pe o perioadă determinată, prin acordarea unui ajutor financiar lunar pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor aflate în dificultate (tineri proveniți din sistemul de protecție cu vârsta de până la 35 de ani împliniți, persoanelor singure/familiilor marginalizate social sau în risc de marginalizatre socială, dar și victimelor violenței domestice), pentru o perioadă de până la 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 60 de luni.  


„Acest proiect întregește programele sociale derulate de administrația locală și reprezintă un proiect complementar, pe lângă contrucția de locuințe sociale. Am construit pe strada Ghimeșului, continuăm pe strada Sobarilor. Și am atenționat inclusiv de la nivel european: următoarea criză cu impact major pentru cetățenii Uniunii Europene este reprezentată de criza locuirii.

CITEȘTE ȘI: 
Programul „Alimente” se extinde. Crește valoarea tichetelor și numărul clujenilor care beneficiază de programul social.

Pentru persoanele cu venituri reduse, care o duc greu, se străduiesc să iasă din situația dificilă, dar au nevoie de sprijinul statului, noi venim cu acest ajutor de 300 de euro, ajutor maximal la plata chiriei, și aici am adus câteva îmbunătățiri. 


Am majorat de la 3 la 5 ani perioada de acordare a sprijinului pentru plata chiriei, astfel încât persoanele care intră în program să beneficieze de o perioadă mai lungă până la identificarea unor soluții individuale. 

Am crescut și plafonul de la care se poate obține acest sprijin, astfel încât mai mulți clujeni să poată beneficia de acest ajutor, desigur, în limitele unor prevederi bugetare. 


Astfel, va fi introdusă perioada de grație (2 ani), în care dacă venitul se modifică ușor, beneficiarii să nu piardă imediat sprijinul la plata chiriei”, a explicat Emil Boc. 

Ce prevede proiectul de ajutor pentru plata chiriei?

Potrivit regulamentului Programului de ajutor la plata chiriei, cuantumul maxim lunar a fost majorat, alături de creșterea perioadei de acordare a sprijinului financiar de la 36 de luni la 60 de luni, după cum urmează:
*pentru persoanele cu punctaj de maximum 10 puncte: până la 1.000 de lei în primul an, până la 800 de lei în anul doi, și până la 600 de lei în anii III, IV, V.
*Pentru persoanele care depășesc 10 puncte: până la 1.500 de lei în primul an, până la 1.200 de lei în anul doi, și până la 900 de lei în anii III, IV, V. 

Sursa: primrariaclujnapoca.ro

 

Până în prezent, 540 de familii au beneficat de sprijin financiar la plata chiriei, prin intermediul programului social dezvoltat de administrația locală. 

Potrivit edilului, în paralel, municipalitatea continuă programul de integrare a persoanelor din zona Pata Rât. 

„Și prin programul special de integrare, ce are o altă componentă, aproximativ 500 de persoane din Pata Rât au benficiat de acces la o locuire decentă, iar programul continuă, obiectivul fiind ca până în 2030 această problemă să fie lichidată din punct de vedere al integrării. Avem asigurați 4 milioane de lei, pe lângă fondurile pe care le obținem din alte surse de finanțare, pentru a continua procesul de integrare. 

Acționăm pe toate palierele: contruim locuințe sociale în regie prorpie, acordăm ajutor la plata chiriei, derulăm programul de integrare a persoanelor defavorizate de la Pata Rât în cadrul proiectului ariei metropolitane, plus solicitarea de sprijin concret la nivel european și național pe care o facem”, a declarat Emil Boc. 

Boc: „E nevoie de un efort european în privința locuirii”

Edilul Clujului a semnalat că, în calitate de reprezentant al Comitetului European al Regiunilor, a solicitat sprijin și măsuri concrete pentru soluționarea pozitivă a problemelor legate de locuire. 

„În urma alegerilor europarlamentare și odată cu instalarea noii Comsiii Europene, am solicitat din partea Comitetului European al Regiunilor, ca reprezentanți ai administrației locale și centrale, am semnalat că autoritățile nu pot fi lăsate singure în acest demers de a asigura o locuire decentă în orașele noastre. E nevoie de un efort european, național, regional și local în acest sens. 

La nivel național am solicitat reluarea programelor ANL pentru tineri. Dacă vrem să ne păstrăm resursa umană acasă, este nevoie ca acest program să capete proporții mult mai consistente. 

Și refacerea parteneriatelor dintre autoritățile naționale și locale, prin transferul de terenuri, de la Guvern și structurile din teritoriu, care au în administrare terenuri neutilizate și pot fi folosite de autoritățile locale. Printr-un asemenea demers ar putea fi contruite locuințe și în zona metropolitană, dar avem nevoie de terenuri”, a explicat Emil Boc. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria Cluj-Napoca mărește perioada de acordare a ajutorului pentru chirie de la 3 la 5 ani. Emil Boc: „Nimeni nu e uitat”.

Locuințele sociale de pe Ghimeșului au fost predate beneficiarilor. Boc: „Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat la Cluj”

Ultimele Stiri
abonare newsletter