Administrație

Pasajul subteran de la intersecția B-dului Muncii-Oașului, realizat cu bani europeni. Investiție de 26 de milioane de euro.

Proiectul pasajului rutier din zona străzii Oașului-Bulevardul Muncii, care va reconfigura zona de nord a Clujului, va fi realizat cu bani europeni.

Bani europeni pentru pasajul rutier din zona B-dul Muncii-Oașului, una dintre cele mai aglomerate intersecții din oraș|Foto: Google Maps Bani europeni pentru pasajul rutier din zona B-dul Muncii-Oașului, una dintre cele mai aglomerate intersecții din oraș|Foto: Google Maps

 

 


În primăvara acestui an, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a dat „verde” pentru realizarea proiectului, în condițiile în care autorizația de construire pentru pasaj poate fi emisă fără evaluarea impactului asupra mediului.

În decembrie anul trecut, Consiliul Local aprobau costurile necesare investiției, în valoare de 130 de milioane de lei/circa 26 de milioane de euro, cu o durată de realizare de peste doi ani.


Pasaj subteran în zona intersecției Oașului-Bulevardul Muncii, finanțat cu bani europeni

Săptămâna viitoare, consilierii locali vor aproba propunerea de finanțare a pasajului din zona intersecției B-dul Muncii-Oașului din bani europeni. 

CITEȘTE ȘI: 
Dezvoltarea zonei de nord a Clujului după conceptul „orașului de 15 minute”. Viceprimarul Dan Tarcea: „Să avem funcțiuni suplimentare, ca cetățenii care locuiesc acolo să nu mai fie nevoiți să migreze”.

Astfel, din valoarea totală a proiectului (130.299.542,12 lei, inclusiv TVA), contribuția municipiului Cluj-Napoca este de 57,3 milioane de lei, iar diferența de peste 62 milioane de lei va fi acoperită de finanțarea europeană (Programul Regional Nord-Vest).


Pasajul subteran din zona B-dul Muncii-Oașului va fi realizat în 2 ani și 4 luni (28 de luni, din care 6 luni pentru proiectare, plus 22 de luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor). 

Reconfigurarea intersecției Oașului-Bdul Muncii

Obiectivul propune reconfigurarea zonei prin realizarea unor noi șine pentru circulația tramvaielor, refacerea structurii rutiere cu o soluție semirigidă și realizarea unui pasaj subteran la intersecția străzii Oașului cu Bulevardul Muncii. 


Totodată, se propune și reamenajarea trotuarelor și a tuturor spațiilor pietonale cu îmbrăcăminte asfaltică. Lucrările de demolare asupra zidului existent aferent parcării hypermarket-ului Auchan se vor realiza pe o lungime de 30 de metri. 

În prezenta, zona este marcată de frecvente blocaje de trafic. Realizarea pasajului de la intersecția dintre cele două străzi va duce la descongestionarea traficului rutier din zonă.


De altfel, potrivit intenției exprimate de reprezentanții administrației locale, în cadrul proiectului se va realiza și o bandă dedicată pe un anumit tronson pentru mijloacele de transport în comun, iar sensul giratoriu se va regulariza. Viitorul pasaj urmează să înglobeze și o stație de încărcare pentru autovehicule electrice.

Anterior, Primăria Cluj-Napoca a contractat serviciile Costin și Vlad Birou de Proiectare pentru a face studiile de fezabilitate și de trafic pentru un nou pasaj rutier în intersecția Bulevardul Muncii-Oașului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pasajul subteran de la intersecția B-dului Muncii-Oașului va reconfigura zona de nord a Clujului. Boc: „Un mare pas înainte spre descongestionarea traficului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter