Administrație
Strategia de dezvoltare a Clujului pe următorii 10 ani. Tarcea: „Sunt două concepte cheie: calitatea vieții și implicarea experților din comunitate”
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 a fost dezbătută luni seara de reprezentanții administrației locale, experți și clujeni. Strategia s-a conturat de-a lungul ultimilor ani, cu ajutorul Băncii Mondiale și în urma mai multor dezbateri publice privind cele mai stringente probleme ale metropolei.
Mai bine de două ore a durat dezbaterea de luni seară, unde clujenii au putut să aducă propuneri la strategia de dezvoltare a Clujului pe următorii 10 ani. Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit despre principalele probleme dezbătute, într-o intervenție la un post local de radio.
„Ieri (15 noiembrie - n.red.) am avut o dezbatere publică extrem de interesantă și cu câteva idei pe care cu siguranță le vom implementa în strategie. Pe scurt este vorba de SIDU, practic sunt câteva principii pe care le-am avut în vedere pentru această strategie. În primul rând dorim să facem trecerea de la ego sistem la eco sistem în toate domeniile care țin de dezvoltarea zonei metropolitane. Fiecare cetățean a zonei metropolitane este un potențial agent de schimbare și trebuie să îl capacităm astfel încât să fie implicat în eforturile comune pe care le facem pentru dezvoltarea zonei metropolitane pentru că nu mai putem discuta doar de municipiul Cluj-Napoca fără să ne gândim și la dezvoltarea zonei metropolitane.
SIDU nu este o strategie a primăriei, ci este strategia orașului, este strategia zonei metropolitane, fiind scrisă de către clujeni pentru clujeni. (...) Avem câteva realități, știm că orașul cu cea mai mare creștere economică din Europa este municipiul Cluj-Napoca, este orașul cu cea mai mare concentrare de programatori din Europa și suntem orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România. Aceste puncte forte trebuie să le multiplicăm. În momentul în care vom avea un dialog mai activ cu cetățenii municipiului Cluj-Napoca, cu cei din zona metropolitană, atunci fiecare cetățean al municipilor se simte parte din această strategie, este o strategie făcută de clujeni pentru clujeni și nu este o chestiune care să rămână doar pe hârtie”, a declarat Dan Tarcea la Radio Cluj.
Digitalizarea, un subiect „fierbinte”
Potrivit viceprimarului, există două concepte cheie în digitalizarea orașului: calitatea vieții în creștere și implicarea grupurilor de experți din comunitate.
„Sunt două concepte cheie, discutăm aici de calitatea vieții și implicarea structurală a grupurilor de experți din comunitate, practic noi trebuie să îi capacităm pe cei mai buni experți din comunitate să vină să ne spună și să avem un dialog cum să le facem pentru că noi ca și administrație publică locală categoric acceptăm acest lucru. Nu le știm pe toate și trebuie să folosim această resursă extraordinară pe care o avem la nivelul municipiului Cluj-Napoca și la nivelul zonei metropolitane. Cu cât vom reuși să implicăm în activitatea noastră de zi cu zi și în consultările pe care le avem, CIIC-ul de exemplu este un element prin care încercăm să adunăm toți specialiștii dintr-un domeniu și să putem lua cele mai bune idei, acest lucru trebuie să fie extins”, a transmis Tarcea.
Ce aduce în plus SIDU pe 2021-2030?
„În primul rând aduce coordonarea, pentru că trebuie să venim cu o viziune clară asupra dezvoltării urbane sustenabile, până acum nu a fost o coordonare chiar dacă încă nu avem această lege a zonelor urbane metropolitane încercăm să facem primii pași spre a putea coordona la nivelul întregii zone lucrurile. Facem această strategie ca și cei din Baciu, Apahida, Cluj-Napoca sau Florești să aibă niște principii de la care pornesc. Și în momentul în care doresc să dezvolte ceva în comunitatea lor să știe principiile de la care se pornește și să țină cont de ele pentru a avea o calitate mai bună a vieții”, a afirmat viceprimarul Clujului
Potrivit lui Dan Tarcea, în strategia de dezvoltare urbane există șase marii direcții de care politicile publice din următorii ani vor trebui să țină cont. De asemenea, au fost identificate mai multe proiecte-fanion, importante pentru dezvoltarea durabilă a orașului, printre care se numără metroul și centura metropolitană.
„Sunt câteva proiecte fanion ale Clujului pentru următorii ani, sunt șase mari direcții pe care le avem. Trebuie să avem un oraș smart care să fie conectat și aici avem proiecte majore cum este metroul, trenul metropolitan și centura metropolitană împreună cu străzile de legătură, o flotă de transport pentru suprafață complet prietenoase cu mediul, care să fie ecologică, extinderea traseelor de transport metropolitan, benzi delimitate și piste pentru biciclete”, a adăugat Dan Tarcea.
Educația, un punct important din strategie
„Trebuie să folosim știința, trebuie să folosim copiii pe care îi avem, trebuie să îi pregătim pentru viitor. Va fi nevoie să dotăm școlile din Cluj-Napoca cu tehnologii de ultimă generație și nu doar din Cluj-Napoca, trebuie să avem un centru de inovație extrem de puternic și de consolidat. Trebuie să fie programe și studii universitare dezvoltate pentru ca industria să aibă de unde să își ia resurse”, a declarat Tarcea.
Potrivit lui Dan Tarcea, un alt principiu cuprins în strategie este crearea unei zone cu emisii de carbon cât mai mici, cu programe de dezvoltare cu parcuri noi, de plantare de arbori și de crearea unei centuri metropolitane verzi.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) reprezintă de asemenea o condiție pentru atragerea de fonduri europene, dar și un instrument de orientare a investițiilor publice și private de la nivelul întregului teritoriu metropolitan, în jurul unei viziuni și a unor ținte asumate pentru anul 2030 de către toți actorii relevanți.
„Așadar, investițiile propuse spre realizare din fonduri europene sunt văzute din perspectiva rolului lor de catalizator al celor finanțate din alte surse, precum și a efectului lor multiplicator asupra comunităților. Nu în ultimul rând, SIDU se dorește un document integrator al tuturor eforturilor de planificare participativă derulate la nivel metropolitan în perioada 2014-2020, care s-au concretizat deja în strategii și planuri sectoriale, planuri urbanistice zonale și documentații tehnico-economice, în concursuri de soluții și dezbateri publice etc”, s-a arătat într-un comunicat al Primăriei Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI: