Administrație
PUZ-ul pentru Spitalul Pediatric Monobloc, avizat în ședința de urbanism. Va avea 5 etaje și va costa 150 de milioane de euro
Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Primăriei Cluj-Napoca a avizat favorabil, joi, planul urbanistic zonal (PUZ) în vederea construirii Spitalului Pediatric Monobloc.
PUZ-ul pentru Spitalul Pediatric Monobloc, în comisia de urbanism.
Terenul pe care urmează să fie construit spitalul este în proprietatea Consiliului Județean Cluj, se află în zona Sud-Estică a Municipiul Cluj-Napoca, în cartierul Borhanci, și are o suprafață de 169.700 mp, conform memoriului de prezentare al PUZ-ului.
„Este o reușită profesională. (…) Proiectul este pe 100 de ani pentru ce înseamnă calitatea vieții. Clujul a intrat în liga campionilor în privința calității vieții de aici”, a apreciat primarul Emil Boc, în cadrul ședinței.
În cadrul ședinței, un clujean, locuitor al cartierului Gheorgheni, a adus în discuție problema traficului care ar putea fi generat pe străzile Liviu Rebreanu și pe Aleea Băișoara de noul spital. Proiectantul spitalului, Eugen Pănescu, i-a răspuns că intenția nu este de a introduce trafic în oraș. Traficul se va descărca pe străzi colectoare, care ocolesc cartierul Gheorgheni. Spitalul va fi legat la centura metropolitană, care îl va lega de celelalte cartiere, dar și localitățile adiacente.
Spitalul va avea 5 etaje
Regimul de înălțime propus pentru imobil este S+P+5E, iar suprafața desfășurată propusă a spitalului este de 92.000mp.
„Propunerea se încadrează într-un viitor coridor verde-albastru care leagă cartierele înconjurătoare, pornind de la Parcul Est, viitorul sistem verde al Soporului, Parcul Detunata, stația de cercetare horticolă pe de-o parte și viitoarele parcuri Becaș și Buna Ziua pe de altă parte. Acest potențial sistem de parcuri cu identități, atmosfere și evolutii heterogene, cu conexiuni importante de ordin ecologic dar și de mobilitate, are ocazia de a fi structurat de-a lungul pârâului Becaș și a afluenților săi, zonă care a suferit în ultimii ani o agresivă și haotică dezvoltare urbană. În acest context se integrează și viitoarea centură metropolitană, o ocazie în plus pentru valorificarea contextului natural și pentru o atenție specială în a oferi un spațiu generos pentru natură și mobilitate ușoară”, se mai consemnează în documentația PUZ-ului.
Spitalul Monobloc va dispune de 58 de locuri de parcare, iar străzile proiectate în incită vor avea una sau două benzi de circulație pe sens cu lățimea cuprinsă între 3,5 și 7 metri.
Construcția va fi împărțită în trei părți, și anume ospitalitatea (clădire de sine stătătoare, amplasată pe limita de nord-vest a terenului), centru de cercetare și parcări supraterane.
Spitalul Monobloc, cea mai modernă unitate pediatrică din țară
Spitalul Pediatric Monobloc reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte aflate în subordinea forului administrativ județean și ar urma să devină cel mai modern spital pediatric din țară.
Conform documentelor puse la dispoziție de Consiliul Județean în cadrul unei conferințe de presă din iunie, spitalul va avea cinci etaje și un număr de peste 500 de paturi disponibile: 510 paturi de spitalizare continuă, 65 de paturi de însoțitor și 50 de paturi de spitalizare de zi.
De asemenea, întreaga unitate medicală va fi organizată în 12 secții, fiind prevăzut un heliport.
În cadrul Spitalului Monobloc ar urma să lucreze un număr de 1.288 de angajați, dintre care, aproape 500 vor fi medici.
Terenul, deținut în prezent de Consiliul Județean
În vara anului trecut, Consiliul Județean Cluj a încheiat contractul privind întocmirea documentațiile topografice și cadastrale pentru terenul pe care va fi construit Spitalul Pediatric Monobloc. Terenul este primit de Consiliul Județean de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV).
Locația spitalului este una accesibilă, fiind la intersecția cu viitoarea Centură Metropolitană, poziționată foarte aproape de tronsoanele rutiere majore ale Clujului.
Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 150 de milioane de euro, finanțarea fiind integral acoperită prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
CITEȘTE ȘI: