Artă & Cultură
Festivalul filmului japonez are loc în weekend la UBB, cu intrare gratuită! Vezi programul filmelor
Un festival de film japonez ca avea loc în weekend la Facultatea de Studii Europene, din cadrul UBB, din Cluj-Napoca. Intrarea este liberă pentru toată lumea.
Festival de film japonez, la Facultate de Studii Europene din Cluj-Napoca, din cadrul UBB / Foto: captură ecran - UBB
Ambasada Japoniei, Japan Foundation, Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Studii europene) și Centrul Cultural Japonez al Universității Babeș-Bolyai invită cinefilii la Festivalul Filmului Japonez care va avea loc în perioada 18-19 noiembrie 2022 la Cluj-Napoca.
Gazda evenimentului este Facultatea de Studii europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai, proiecțiile urmând să aibă loc la Sala Club (Str. Emmanuel de Martonne nr. 1) după programul menționat mai jos.
Ediția din acest an a Festivalului filmului japonez își propune să prezinte publicului clujean câteva producții de succes ale cinematografiei japoneze actuale, selecția incluzând patru filme de lung metraj realizate în perioda 2017-2021. Peliculele poartă semnătura unor regizori apreciați ai tinerei generații precum Ryutaro Nakagawa, Shuichi Okita, Yasuo Okuaki, Takeshi Watanabe. Cele mai multe dintre filmele actualei selecții au fost nominalizate sau premiate în cadrul unor festivaluri de film din Japonia și din străinătate.
Filmele sunt subtitrate în limba engleză, iar intrarea este liberă.
Festivalul filmului japonez, la Cluj-Napoca. Program
18 noiembrie, ora 17.00
Summer Blooms/Shigatsu no nagai yume
93 min, 2018
Regie: Ryutaro Nakagawa
Distribuție: Aki Asakura, Takahiro Miura, Yuriko Kawasaki
Hatsumi este o fostă profesoară de 27 de ani care lucrează la o mică cafenea de familie. Hatsumi are un secret: la trei ani de la moartea prietenului ei, primește o misterioasă scrisoare de la acesta. Amintirile din trecut de care a fugit în tot acest răstimp încep să o urmărească din nou. Întâlnirea cu o fostă elevă care îi cere ajutorul și cu un tânăr artist o fac pe Hatsumi să reflecteze asupra vieții și a idealurilor romantice reprimate după moartea fostului partener și o determină să-și mărturisească trecutul într-o noapte de vară. Summer blooms este o sensibilă peliculă despre pierdere, suferință și renaștere care dovedește talentul regizoral și poetic al lui Ryutaro Nakagawa.
18 noiembrie, ora 19.00
Mori și mediul lui/Mori, the Artist’s Habitat
2018, 99 min.
Regie: Shuichi Okita
Distribuție: Tsutomu Yamazaki, Kirin Kiki, Munetaka Aoki, Nobue Iketani, Ryo Kase
Mori este un pictor venerabil de 94 de ani care își petrece cea mai mare parte a timpului observând neobosit grădina luxuriantă din jurul casei și micile vietăți care o populează. Acesta este universul pe care îl redă în lucrările sale. În timp ce el pictează zilnic în atelier, soția sa, Hideko, se ocupă de vizitatori. Mori și Hideko trăiesc liniștiți, înconjurați de lucrurile pe care le iubesc. Într-o bună zi, niște dezvoltatori imobiliari decid să construiască o clădire alături, ceea pune în pericol micul lor paradis. Noua construcție va bloca soarele și va afecta spațiul verde din jur, așa că Mori și Hideko decid să ia măsuri pentru a proteja grădina pe care o prețuiesc atât de mult... Această comedie încântătoare ce surprinde un crâmpei din viața unui cuplu de vârstnici care trăiesc împreună de 52 de ani este în același timp și o incursiune nostalgică în atmosfera Japoniei din anii ’70.
19 noiembrie, ora 17.00
Between us/Ai ni hibike
117 min, 2021
Regie: Yasuo Okuaki
Distribuție: Ayaka Konno, Sayu Kubota, Riko Nagase, Mizuki Itagaki
Tamaki a crescut într-o familie bogată și studiază la o școală privată de fete. Viața tihnită i se dă peste cap în momentul în care compania tatălui său intră în faliment. Tamaki nu poate să spună nimănui despre situația în care se află, dar în aceste momente dificile descoperă sunetul tobelor (taiko) mânuite de Maria, o colegă de clasă care și-a pierdut capacitatea de a vorbi în urma unui accident care i-a afectat corzile vocale. Încetul cu încetul, cu ajutorul muzicii, Tamaki învață să-și deschidă inima și să treacă prin vâltoarea evenimentelor alături de Maria și de membrii clubului de taiko unde se înscrie. Filmul este povestea a două tinere care reușesc să depășească marginalizarea și să găsească o cale comună de comunicare și de conectare cu lumea din jur prin intermediul muzicii.
19 noiembrie, ora 19.00
Neko Ninja
2017, 95 min.
Regie: Takeshi Watanabe
Distribuție: Takuro Ono, Akira Emoto, Izumi Fujimoto, Eiichiro Funakoshi, Akaji Maro
Kenzan, un ninja legendar din clanul Kiryu, își organizează dispariția în fața fiului său de zece ani, Kagerota, spunându-i că se vor întâlni din nou atunci când Kagerota va crește și își va perfecționa calitățile de ninja. Ajuns la maturitate, Kagerota a devenit un ninja vânat de agenții trimiși de bătrânul lider al clanului, Katsuragi, pentru a recupera un presupus pergament care povestește despre virtuțile mitice ale războinicilor capabili să-și schimbe înfățișarea în luptă. Găsind o pisică cu nasul roșu așa cum avea și Kenzan, tânărul Kagerota este convins că și-a regăsit tatăl transformat în pisică. El nu se mai desparte de motanul căruia-i zice „Tata” și trec împreună prin diverse aventuri încercând să se ascundă de agenții clanului, inclusiv de femeile ninja Momiji și Tsubame. Kagerota se luptă pentru a-l face pe „Tata” să revină la înfățișarea sa umană și pentru a scăpa de urmăritori...
Actuala peliculă prezentată la Festivalul filmului japonez de la Cluj este primul lungmetraj de acțiune „cat ninja” realizat de echipa de la Neko Samurai.
CITEȘTE ȘI: