Artă & Cultură

CRĂIȘORUL, BRĂTIANU ȘI ELEVATA PREFĂCĂTORIE ARDELEANĂ

Aceasta e noua carte a lui Ion Novăcescu. A noua! O carte care te șochează și te intrigă prin coperțile și titlul ei. Uitându-te pe Coperta I-a te întrebi cine-i amărâtul și vagabondul de pe copertă și ce-i cu acest titlu șocant și iritant? Un clujean tânăr, văzând această copertă, a exclamat: „Acesta nu poate fi Avram Iancu!!!”.

 

 


Această carte te provoacă să o iei în mâini și să o citești până la ultima pagină. Mai ales după ce te uiți pe Coperta IV-a și afli fapte și adevăruri istorice pe care nu ți le-au predat la școală și nici nu ți le puteai imagina a fi posibile în legătură cu Avram Iancu. 

 


Scrie Novăcescu, pe ultima copertă a cărții lui, că:

1.Avram Iancu - Crăișorul Apusenilor - a murit singur, flămând și înghețat de frig, pe prispa casei unui român din Baia de Criș, când avea doar 48 de ani. 


2. Crăișorul a fost îngropat în cimitirul din Țebea pentru că acolo erau duși toți amărâții și vagabonzii care mureau în Baia de Criș. 

3. Nimeni nu s-a grijit să comande măcar o cruce din marmură pentru mormântul Eroului, deși la înmormântare au fost mulți români bogați și a fost tămâiat de 36 de popi. Preotul ortodox din Țebea, Ioan Tisu, a renunțat la crucea din piatră, pregătită pentru propriul său mormânt, dăruind-o Crăișorului. Astfel, amândoi au intrat în istorie cu aceeași cruce. 


3. Cheltuielile de înmormântare a lui Avram Iancu au fost plătite de doi țărani, care au cerut ca numele lor să nu fie spuse niciodată. Aceștia au aflat că preotul din Țebea, lăsat singur cu povara cheltuielilor de înmormântare, s-a plâns că e nevoit să ceară ajutor de înmormântare de la statul ungar. Cei doi moți tainici s-au prezentat a doua zi la preot și au plătit ei toate costurile, spunându-i preotului că nu pot îngădui ca o asemenea rușine să păteze memoria Crăișorului lor.

4. În 1922, la 50 de ani de la moartea lui Avram Iancu, casa sa din Vidra de Sus a ajuns într-o stare de ruină, deși era în proprietatea și în grija ASTREI (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român). În aceeași stare dezastruoasă era casa sa natală și în iulie 1924, când se împlineau 100 de ani de la nașterea sa, deși elita românilor ardeleni luase multe „deciziuni ferme” să o salveze și refacă integral cu prilejul Centenarului Avram Iancu din 1924. N-AU FĂCUT NIMIC, însă.


5. Așa s-a manifestat elevata prefăcătorie a elitei ardelene. Până când un regățean venetic și-a suflecat mânecile, refăcându-i integral casa ruinată din Vidra de Sus și a fondat cultul de stat pentru cinstirea Crăișorului. Acel OM a fost Ion I. C. Brătianu.

În paginile acestei cărții tulburătoare și revelatoare vei descoperi documente și 32 de imagini de epocă nemaivăzute, care te vor cutremura, dar care îți vor releva adevărul și realitatea istorică.

„Cartea aceasta – care apare la Editura Tribuna din Cluj-Napoca - este ofranda noastră de respect, prețuire și recunoștință pentru Avram Iancu - Crăișorul Apusenilor - la împlinirea celor 200 de ani de la nașterea sa. Faptă pe care am făcut-o în numele adevărului, dreptății și onestității”, mai scrie Ion Novăcescu în Precizarea de la începutul lucrării sale. 

Acest proiect de cercetare științifică a fost susținut de Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj. Partener: Visit Cluj.

Coperta: Mihai Vlad Guță. Consultanți: profesor Gabriela Novăcescu și Marius Avram.

Ultimele Stiri
abonare newsletter