Auto

Plafonarea prețului RCA, prelungită până în toamnă

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la sfârșitul lunii septembrie, dacă Guvernul va aporba propunerea înaintată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Propunere pentru prelungirea cu 90 de zile a plafonării tarifelor pentru polițele RCA/Foto: Depositphotos.com Propunere pentru prelungirea cu 90 de zile a plafonării tarifelor pentru polițele RCA/Foto: Depositphotos.com

 

 


În martie, când expira prelungirea măsurii de plafonare a tarifelor RCA, adoptată la finalul anului trecut, Ministerul Finanțelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

CITEȘTE ȘI: 
Plafonarea polițelor RCA, prelungită până în iunie. Avertismentul transportatorilor: „La expirarea măsurii, tarifele se vor dubla”.

Acum, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024.


Măsura are menirea de a combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor din piaţă, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor.

„În prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă. În acelaşi timp, se constată menţinerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraţilor cu risc ridicat a unor întregi categorii de risc, ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce priveşte acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România şi la neîndeplinirea obligaţiilor României ce rezultă din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.


7,4 milioane de autovehicule asigurate

Potrivit documentului, din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, în iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.

„Orice plafonare a preţurilor impusă de autorităţi, dar nu la tariful de referinţă calculat şi afişat pe site-ul ASF, nu ajută pe nimeni, fiind doar pentru a da senzaţia că Executivul a intervenit pe piaţa de asigurări pentru a-i proteja pe români”, semnala în martie 2024 Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).


La finalul anului trecut, Ministerul Finanțelor a propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor cu echivalentul ratei prognozate a inflației.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Plafonarea polițelor RCA, prelungită până în iunie. Avertismentul transportatorilor: „La expirarea măsurii, tarifele se vor dubla”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter