Economie

Casele românilor, pline de mașini de spălat și frigidere vechi! Electrocasnicele care „umflă” factura la curent.

Aparatele învechite folosite de mulți români sunt mari consumatoare de energie și „umflă” inutil facturile.

Casele românilor, pline de mașini de spălat și frigidere vechi! FOTO: Depositphotos.com Casele românilor, pline de mașini de spălat și frigidere vechi! FOTO: Depositphotos.com

 

 


Scumpirea curentului electric va genera facturi mai mari începând cu sezonul rece, cheltuieli care vor fi suportate cu greu de o mare parte din populație. 

 


Astfel, mulți caută soluții de a folosi mai puțin curent, pentru a nu depăși pragul de 255 KWh/lună, însă omit un aspect important: au în casă electronice și electrocasnice vechi, cu o clasă energetică inferioară, care consumă mult curent, chiar și folosite ocazional.

Frigiderele și mașina de spălat, cele mai mari consumatoare

Trei tipuri de electrocasnice din casele românilor sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică: frigiderele, mașinile de spălat haine și cele de spălat vase, și, tocmai de aceea, este indicat ca măcar acestea să fie încadrate în clasa energetică A. 


Un frigider de 330 L din clasa F consumă anual în jur de 300 kWh. Un produs similar, cu aceleasi caracteristici de volum, încadrat însă în clasa de energie E, consumă anual 258kWh, iar, dacă ar fi în clasa A, ar consuma anual doar 66 kWh.  Diferența de consum între clasele energetice este astfel, în medie, de 50 kWh pe an, iar înlocuirea unui frigider din clasa energetică F cu unul din clasa A va duce la scăderea consumului anual cu 240 kWh. 

Problema care se pune constă însă în prețul de achiziție. Dacă un frigider din clasa F costă, spre exemplu, între 1.900 lei și 2.800 lei, iar cel din clasa E, între 2.200 lei și 3.400 lei, cel din clasa A are un cost aproximativ de 4.500 lei. Desigur, pentru cei care dispun de reurse înlocuirea nu ar reprezenta nicio problemă. Pentru ceilalți însă, care reprezintă majoritatea, trebuie să se dezvolte programe eficiente și concrete care să încurajeze schimbarea periodică a echipamentelor vechi cu cele noi, performante, prin acordarea de vouchere.


Există diferențe mari de consum între clase și în cazul mașinilor de spălat rufe. O astfel de mașină din clasa F ar consuma anual 175 KWh raportat la 100 de cicluri de spălare, iar una din casa A ar consuma anual doar 44 KWh raportat la același număr de cicluri de spălare. Există și aici diferențe mari de cost, o mașină de spălat din clasa E având un preț de 1.740 Lei, iar aceeași mașină din clasa A ajunge să coste 3100 Lei la o capacitate de 9 kilograme.

Rabla la electrocasnice trebuie eficientizat

Un procent considerabil din populația României folosește electrocasnice vechi de peste 10 ani, din clasă energetică inferioară, precum mașini de spălat sau frigidere, ce vor încărca foarte mult facturile în următoarea perioadă, arată Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.


„În situația ideală, în care românii ar avea în casă doar electrocasnice noi, din clasa de consum A, atunci 80% dintre facturile la curent s-ar încadra în limita plafonată, adică nu vor depăși 255 KWh/lunar. Din nefericire, exact segmentul de populație cu venituri mici este expus depășirii pragului de 255 KWh/lunar, deoarece folosește încă electrocasnice cumpărate în urmă cu peste 10 ani, care consumă multă energie. (…) Soluția cea mai fezabilă este de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele de ultimă generație, din clasa A, care consumă puțin și cu care ar fi siguri că se încadrează, la finalul lunii, până în plafonul de 255 KWh. Este adevărat, investiția în electrocasnice noi este costisitoare în prezent pentru mulți, dar, pe termen lung, va fi eficientă și le va permite oamenilor să le folosească zilnic fără frica facturii de la finalul lunii. Amortizarea investiției s-ar realiza în câțiva ani”, a declarat Cristian Pocol. 

Reprezentanții asociației consideră că programul Rabla electrocasnice trebuie să fie upgradat și mult mai eficient. Cu toate că s-a bucurat de o mare popularitate, iar voucherele acordate de guvern s-au epuizat în doar câteva minute, programul nu a produs efectele scontate pentru că aceste vouchere nu au fost, în marea lor majoritate, folosite. Motivul a fost valoarea mică a voucherelor în comparație cu prețul piperat al produselor electronice din clase de energie eficientă.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cartofii, zahărul și uleiul, în topul scumpirilor. Gazele s-au scumpit cu peste 70% de la începutul anului

abonare newsletter