Economie

Românii vor avea suficiente gaze, chiar dacă va fi o iarnă grea. Ministrul Energiei: „Gradul de umplere a depozitelor a depăşit 75,5%”

Românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon rece cu temperaturi mai scăzute decât cele de anul trecut.

Aragaz pornit/ Foto: pixabay.com Aragaz pornit/ Foto: pixabay.com

 

 


Românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon rece cu temperaturi mai scăzute decât cele de anul trecut, în contextul în care Azerbaidjan ne-a garantat o capacitate de până la 1 miliard de mc cubi de gaz natural, iar gradul de umplere a depozitelor româneşti a depăşit deja 75,5%, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

 


Acesta s-a întâlnit, la Bucureşti, cu ministrul Energiei din Azerbaidjan, E.S. Parviz Shahbazov, însoţit de o numeroasă delegaţie.

„Această ţară e lider într-o regiune complicată, iar relaţia cu România este cu totul specială. Nu vom uita că, în condiţiile grele ale crizei energetice, Azerbaidjanul ne-a garantat o capacitate de până la 1 miliard de metri cubi de gaz natural, pe care o putem folosi, la nevoie, inclusiv în iarna aceasta. Asta îndeamnă că românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon rece cu temperaturi mai scăzute decât cele de anul trecut. De altfel, gradul de umplere a depozitelor româneşti a depăşit 75,5%, mult peste angajamentul României în faţa Uniunii Europene, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2022 avem înmagazinate aproape 700 de milioane de metri cubi în plus”, a scris ministrul Sebastian Burduja, joi, pe pagina sa de Facebook.


El a subliniat că a discutat cu ministrul azer despre dezvoltarea parteneriatului strategic, investiţiile bilaterale şi despre proiectele comune avute în vedere în domeniul energiei, inclusiv coridorul verde care va lega Marea Caspică de Marea Neagră.

„Am abordat şi planurile de investiţii ale companiei SOCAR, un jucător important pe piaţa românească. SOCAR angajează peste 700 de specialişti în operaţiunile din ţara noastră (99% sunt români) şi are intenţii ambiţioase de creştere. Colaborarea dintre România şi Azerbaidjan în domeniul energiei aduce beneficii importante nu doar celor două ţări, ci pentru securitatea întregii Europe”, a punctat Sebastian Burduja.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Stocurile de gaze naturale din depozitele din România se apropie de 73%

Rusia arde în atmosferă gaze naturale în timp ce reduce exporturile către Uniunea Europeană

abonare newsletter