Economie

Parlamentul a aprobat bugetul de stat pe 2024

Plenul reunit al Parlamentului a votat miercuri legea bugetului de stat pentru anul 2024, cu 299 de voturi pentru și 82 împotrivă.

Parlamentul a aprobat bugetul de stat pe 2024. FOTO: Facebook/ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor Parlamentul a aprobat bugetul de stat pe 2024. FOTO: Facebook/ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

 

 


Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor. Au votat „pentru” 299 de parlamentari, iar 82 „împotrivă”.

 


Dezbaterile în plen asupra bugetului de stat au durat aproximativ 7 ore, fiind depuse peste 20.400 de amendamente. Dintre acestea, în comisiile de specialitate şi plen au fost admise 962, iar 19.470 respinse.

La discuţiile din plen, au fost acceptate doar câteva amendamente dintre cele respinse iniţial în comisii, propuse de UDMR şi AUR, care vizează suplimentări de fonduri pentru susţinerea programului pentru învăţarea limbii şi literaturii române şi, respectiv, pentru lucrări de construire/reparaţii la biserici, comunităţile locale.


Bani pentru mai multe lăcașuri de cult din Cluj

Printre acestea s-a numărat și un amendament prin care se alocă, în total, 400.000 de lei pentru lucrări de construire/reparaţii la biserici şi la un centru misionar-social din judeţul Cluj, la propunerea grupurilor parlamentare ale AUR. Amendamentele AUR au fost iniţial respinse în Comisiile de buget/finanţe, dar plenul le-a adoptat.

„Se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului - Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 100.000 lei necesari pentru continuarea lucrărilor de schimbare a învelitorii (acoperişului) Catedralei Moţilor din Huedin - Biserica Parohiei Ortodoxe Române Huedin”, prevede primul amendament.


Potrivit argumentării amendamentului, Biserica Parohiei Ortodoxe Române Huedin 1 este prima biserică ortodoxă românească intra muros din Huedin. Este ctitorită de protopopul erou şi martir Aurel Munteanu (deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia), fiind numită şi „Catedrala Moţilor”. Biserica se află într-o stare de degradare care necesită reabilitări şi renovări - învelitoare, tencuială, structură, pictură.

Una alt amendament adoptat stipulează că „se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului - Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 100.000 lei necesari pentru continuarea lucrărilor de reparaţii la biserica Parohiei Ortodoxe Turda I”.


Biserica Parohiei Ortodoxe Române Turda 1 este prima biserică ortodoxă românească intra muros din Turda. Este ctitorită de protopopul mărturisitor Iovian Mureşan - deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, precizează AUR.

Tot 100.000 lei au fost alocaţi pentru continuarea lucrărilor de construire şi/sau amenajare la Centrul misionar-social pentru tineret „Sfântul Ioan Valahul” din sat Câmpeneşti, comuna Apahida, aparţinând de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Pentru continuarea lucrărilor de construire a Bisericii Parohiei Ortodoxe Române Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan din Cluj-Napoca, aflată într-o zonă intens populată a oraşului, dar fără lăcaş de cult ortodox, au fost alocaţi 100.000 lei. Toate cele patru obiective vor primi sumele aferente din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

Dezbaterile pe buget, dominate de protestele AUR

Parlamentarii AUR au protestat de mai multe ori pe parcursul şedinţei, stând în picioare lângă tribună şi afişând pancarte pe care scria: „40% pentru profesori”. La dezbaterea anexei bugetului Educaţiei, aceştia au părăsit şedinţa, liderul AUR, George Simion, anunţând că protestează, astfel, pentru respingerea amendamentelor de majorare a salariilor profesorilor.

Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2024.

Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Educaţia, Dezvoltarea şi Mediul, domeniile cu cele mai mari creşteri ale alocărilor bugetare în 2024

Ultimele Stiri
abonare newsletter