Economie

Cât de scump e să trăiești în Busan (Coreea de Sud), față de Cluj-Napoca? Chiria și benzina, mult mai scumpe la noi.

În Cluj-Napoca chiriile sunt mult mai scumpe decât în Busan, oraș din Coreea de Sud. În ceea ce privește apartamentele de vânzare, orașul de pe Someș este mai ieftin.

Cât de scump e să trăiești în Busan (Coreea de Sud), față de Cluj-Napoca| Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Cât de scump e să trăiești în Busan (Coreea de Sud), față de Cluj-Napoca| Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Există diferențe considerabile în costul vieții dintre orașul Busan din Coreea de Sud și Cluj-Napoca, unul dintre principalele orașe ale României. Această comparație făcută de platforma Numbeo oferă o imagine clară asupra contrastului dintre cheltuielile necesare pentru traiul zilnic în două regiuni cu culturi și economii distincte.

Costuri de locuire: Clujul, un lider incontestabil

Clujul se evidențiază prin costurile extrem de ridicate ale locuințelor, fiind unul dintre cele mai scumpe orașe din lume în această privință. Chiria medie pentru un apartament cu o cameră în centrul Clujului depășește cu mult prețul pentru un apartament similar din Busan. 


CITEȘTE ȘI:
Turiștii români cheltuie mai mult în străinătate, în timp ce cheltuielile străinilor în România stagnează. Turismul, responsabil pentru aproape 20% din deficitul de cont curent.

În centrul municipiului Cluj-Napoca, prețul pentru închirierea unui apartament cu o cameră este cu 21,5% mai mare decât în centrul orașului din Coreea de Sud.

Pe de altă parte, în Cluj-Napoca în prezent prețul mediu pe metru pătrat la un apartament de vânzare în centrul orașului a ajuns la 3.095 euro/metru pătrat. În schimb, în Busan ultimele date actualizate în august 2024 arată o medie de 7.147 euro/ metru pătrat, cu 56% mai scump.


Trai în Cluj-Napoca și în Busan

În ceea ce privește traiul de zi cu zi, dacă o să mergi la un magazin alimentar în Cluj-Napoca vei cumpăra un lapte obișnuit la un litru pentru un preț aproximativ de 7,15 de lei, mai ieftin cu 31,12% decât în Busan, unde costă aproximativ 10,38 de lei. Totodată, un pachet de țigări va fi cu 71,07% mai mult în Cluj-Napoca, unde costă 26 de lei, decât în Busan, de unde se cumpără cu aproximativ 15,14 de lei.

Când vorbim despre transport, orașul de pe Someș este mult mai scump decât cel din Coreea de Sud, fiindcă aici e mult mai scump combustibilul. În timp ce benzina costă în medie 5,44 lei în Busan conform Numbeo, în Cluj-Napoca prețurile ajuns la 7,27 de lei, cu 33,6% mai scump.


Dacă vrei să practici un sport precum tenis, vei avea de scos mai mulți bani din buzunar dacă ești clujean. Pentru a închiria un teren de tenis pentru o oră, într-o zi de weekend, vei avea nevoie de aproximativ 94 de lei în Cluj-Napoca și 60 lei în Busan, fiind cu circa 55% mai scump.

De asemenea, pentru un abonament/ o taxă lunară la sala de fitness vei avea de plătit cu 24,5% mai puțin decât în Busan. În Cluj abonamentul de va costa în jur de 177 lei (177,90 lei), în timp ce în Busan prețul mediu ajunge la 235,49 de lei.


Chiria, mult mai scumpă în Cluj-Napoca

Deși prețurile la apartamentele de vânzare sunt mai mici în Cluj-Napoca decât în Busan, situația chiriilor stă mult mai diferit.

Chiria pe lună pentru un apartament cu un dormitor în centrul orașului are prețul mediu de 2.214 lei în Busan, în timp ce în Cluj-Napoca este de aproximativ 2.691 de lei, cu 21,05 mai mare.

Chiria pe lună pentru un apartament cu un dormitor care nu este situat în centrul orașului costă 1.905 lei în Cluj-Napoca, iar în Busan scade la 1.345 de lei (preț mediu). Prețurile din Cluj sunt cu 41,6% mai mari decât orașul din Coreea de Sud.

De asemenea, când vine vorba despre un apartament cu 3 camere în centrul orașului, lucrurile se complică mult în Busan, unde acesta va costa 4.499 de lei, cu 5,9% mai puțin decât în Cluj-Napoca, unde costă în jur de 4.763 de lei pe lună.

De asemenea, un apartament cu trei camere în afara centrului orașului te va costa 3.027 de lei lunar în Busan, în timp ce în Cluj-Napoca va fi 3.344 de lei, cu 10,5% mai mult.

Vezi mai multe diferențe între cele două orașe pe platforma Numbeo, AICI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Salariul mediu net în Cluj a depășit 6.000 de lei în luna iunie. Județul, campion la numărul de angajați.

Piața construcțiilor din Cluj, marcată de scăderea numărului clădirilor rezidențiale autorizate la începutul verii. În mediul rural, autorizațiile de construcție s-au redus cu 50%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter