Economie

Vacanțele de Crăciun și Revelion, ținte pentru escroci. Avertismentul specialiștilor.

Având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie, deja au început să apară tentative de fraude online. Specialiștii avertizează asupra metodelor folosite de infractori pentru a-și atrage victimele.

Vacanțele de Crăciun și Revelion, țintă pentru escroci | Foto: pexels.com Vacanțele de Crăciun și Revelion, țintă pentru escroci | Foto: pexels.com

 

 


Tot mai mulți își fac planuri pentru Crăciun și Revelion, iar infractorii cibernetici profită de acest lucru pentru a desfășura fraude online.

 


Specialiștii avertizează că numărul înșelătoriilor legate de vacanțe achiziționate online crește considerabil în această perioadă, iar metodele infractorilor devin din ce în ce mai inventive, făcându-i pe clienți să ofere rapid date personale sau să plătească avansuri pentru vacanțe fictive.

Ce metode folosesc infractorii cibernetici?

Infractorii își atrag victimele prin oferte false, adesea folosind numele și imaginea reală a unor pensiuni. Escrocii ajung chiar să fure complet identitatea unităților de cazare, inclusiv conturile de pe platformele online, postând oferte false cu prețuri mult sub piață.


Românii pot să rămână fără bani dacă nu verifică telefonic ofertele și au și obiceiul de a plăti în avans, prin tranzacții online.

O altă metodă folosită de infractorii cibernetici este furtul de date personale, tot prin intermediul siteurilor de turism sau paginilor de hoteluri și pensiuni clonate. Dacă victimele fac greșeala de a-și oferi datele personale pe un astfel de site fake, escrocii le pot folosi apoi pentru diverse achiziții, iar păgubiții se pot trezi cu pagube și mai mari decât costul unei vacanțe de Crăciun sau Anul Nou.


Cum ne putem proteja?

Specialiștii sugerează atenție la detalii care pot indica o înșelăciune, cum ar fi solicitarea unui avans mult prea mic. Totodată, lipsa recenziilor ar trebui să fie un semnal de alarmă. Verificarea autenticității unui site prin intermediul unui număr de telefon real este, de asemenea, recomandată. Persoanelor care cred că au fost înșelate li se recomandă să anunțe imediat Poliția.

„Să folosim, eventual, un instrument de plată care are în balanță o sumă limitată. Căutați adresa respectivă pe Google, folosiți funcționalitatea de Street View și vedeți dacă unitatea de cazare există și arată ca în poze, verificați, eventual, adresa online, să nu existe și alți proprietari la acea adresă, contactați pe cei care v-au făcut oferta și cereți detalii suplimentare și, încă o dată, evitați trimiterea banilor în avans, dacă nu este obligatorie această opțiune”, a declarat la Digi24, Mihai Rotariu, purtător de cuvânt Directoratul Național de Securitate Cibernetică


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tânăra care a înșelat lumea în perioada Untold lovește din nou. A păcălit gospodinele din Cluj că le face sarmale

Țeapă cu o cabană din Beliș! A luat 4.000 de lei de la doi bucureșteni și i-a lăsat „cu ochii în soare” de Crăciun

Ultimele Stiri
abonare newsletter