Economie
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Consumul, personalitatea anului 2024 în economie”
Cozi pe orice stradă comercială din orașele României. Nu este ca în mall (și acolo sunt cozi), pe străzile comerciale predomina retailul in alternanța bancă – farmacie – sala de jocuri – magazin alimentar de proximitate – fructe-legume – magazin second hand – magazin IT& C, cărora în ultimii 2-3 ani li s-au adăugat discounterii de proximitate și pet-shop-urile.
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Așadar, la magazinul de pâine, coadă lungă și înghesuită, ca pe vremea lui Ceaușescu. La magazinul de proximitate, coadă. La discounter, coadă. La fructe-legume, coadă. Băncile erau închise (haha!) dar, la bancomate, coadă. Puteți spune că era ora de vârf, însă cu toții am observat că peste tot sunt cozi aproape încontinuu, deși românii se plâng neîncetat de cât de rău le merge.
Inflația astronomică, mai ales la alimente și utilități, din 2022 și 2023, apoi creșterile enorme de prețuri din 2024 (nu mai credeți aiureala cu inflația 5,11% anualizat până în noiembrie), nu au speriat consumul care a atins proporții spectaculoase. În ciuda avertismentelor specialiștilor pentru cumpătare, anul se termina așa cum a început, cozi peste tot, un festival de cheltuit banii la cumpărături. Black Friday a fost un mega succes anul asta, ce-i drept este un succes în fiecare an. Totul este sold-out la ornamentele și petrecerile de sărbători, la excursiile în țări calde, la petrecerile și vacanțele de iarnă - schiorii cumpără vacanțe în Austria, țară pe care o înjurăm de doi ani pentru că nu ne-a lăsat în Schengen. Cozi la firmele de curierat pentru ridicat pachete, ironic, nu?
„Segmentul premium bubuie”
Segmentul premium bubuie, săptămâna trecută la licitația de artă s-a înregistrat un nou record de cumpărături.
O nișă, doar pentru cunoscători, să facem legătura cu explozia de pet-shop-uri: un pui de pisică de rasă dintr-o felisă autorizată sare de 4.000 de lei, sunt la mare căutare.
CITEȘTE ȘI:
Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Nici un om de afaceri normal la cap nu va candida la Președinția României”
Nimeni și nimic nu au speriat consumul off- și online din 2024, nici conflictul de lângă noi, nici încetinirea economiei UE, nici tragi-comedia alegerilor, nici avertizările specialiștilor că vor urma creșteri de taxe și impozite. Astfel încât:
Prima întrebare. Daca există un astfel de consum, care mișcă nu numai comerțul, ci și inflația, economia ar trebui să meargă, nu? Adică ar fi trebuit sa avem creștere economica susținută și în 2024, nu? Motivul pentru care s-a oprit creșterea economică ni-l vor dezvălui profesorii de economie, analiștii financiari și experții în macroeconomie, când se dau publicității cifrele pentru întregul an. Deocamdată își adună gândurile, ne dădeau tigru de 3% la începutul anului și acum se tem de stagnare.
Însă răspunsul simplu îl știu și copiii de gimnaziu, consumul este din import, banii nu rămân în țară, România nu mai produce mai nimic, industria este la pământ.
A doua întrebare. De unde vin banii - și câți mai sunt acolo de unde vin ei? Că doar nu tipărește cineva bani, asta fiind complet interzis, nu?
Tot copii de gimnaziu știu răspunsul simplu. Din economia reală prin creșterile, pe datorie, de salarii și pensii. Dar în special din economia subterană, din fluxurile de bani din diaspora, din munca la negru și evaziunea fiscală, cripto-monede, droguri, video-chat și alte astfel de afaceri.
Reforma fiscală de la începutul acestui an a frânat economia reală, care este frânată și mai tare pentru că România nu mai fabrică nimic însemnat, pentru că statul nu colectează eficient taxele și impozitele dar este mare specialist în aruncatul de bani pe fereastră și pentru că nu se pot absorbi rapid miliardele de Euro din diversele scheme de ajutor.
Nici o reforma fiscală nu poate însă să frâneze economia subterană care, judecând după consumul de neoprit, face legea in România.
Ca să consumi nu ai nevoie de multa școală, pur și simplu te duci la cumpărături și arunci cu bani în stânga și dreapta. Consumul de orice, oricât și oricând, a făcut diferența în 2024, a salvat economia. Consumul merita titlul de personalitatea anului 2024 în economie. Și „brainrot” merită sa fie cuvântul anului 2024.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: