Economie

„Taxa pe stâlp”, criticată dur. Profesor de economie: „E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA”.

Nu doar patronatele din energie critică dur „taxa pe stâlp”, impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR prin ordinanța austerității. „Este expresia neputinţei, disperării, lipsei de viziune şi, mai ales, a lipsei de educaţie economică elementară”, spune profesorul de economie, Cristian Păun.

„Taxa pe stâlp”, criticată dur. Profesor de economie: „E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA”|Foto: monitorulcj.ro „Taxa pe stâlp”, criticată dur. Profesor de economie: „E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA”|Foto: monitorulcj.ro

 

 


La finalul anului trecut, Federația Patronală a Energie (FPE) a criticat dur introducerea unei taxe de 1,5% aplicabile construcțiilor speciale (așa numita „taxă pe stâlp”), inclusă în „ordonanța-trenuleț”.

CITEȘTE ȘI: 
„Ordonanța-trenuleț” elimină facilităţile pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Impozitul pe dividende, majorat la 10%.

Potrivit reglementărilor aplicate prin așa-numita „ordonanță-trenuleț”, se reinstituie impozitul pe construcţii speciale. 


Impozitul pe construcții, măsură intens criticată de specialiști

„Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situaţia în sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă”, se menţionează în ordonanța de urgență aprobată de Guvernul PSD-PNL-UDMR.

„Taxa pe stâlp” este datorată de: persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare; persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; şi persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.


Profesor de economie: Taxa va izola şi mai mult România

Introducerea aşa-numitei „taxe pe stâlp” este criticată de profesorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, Cristian Păun.

CITEȘTE ȘI: 
Patronatele din IT, reacție la noile măsuri fiscale: „Lovesc în stabilitatea unui sector strategic”

„Nicio ţară nu se dezvoltă prin taxare. Mai ales excesivă. Taxarea nu este şi nu poate fi despre dezvoltare, ci despre redistribuirea arbitrară şi pe principii politice (nu economice) a acumulării de resurse de la cei care se dezvoltă mai mult. Din moment ce iei resurse de la unii ca să le dai altora, dezvoltarea nu poate fi niciodată spectaculoasă. Taxa pe stâlp este una dintre cele mai nocive taxe. Este mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA. Nu se regularizează ca TVA, nu există o compensaţie ca la TVA. Se duce mult mai direct în preţul final. Cu atât mai mult cu cât vizează domenii în care preţul este reglementat de stat, în care producţia este controlată puternic de stat (energie, gaz, petrol, telecomunicaţii, transporturi, transporturi speciale, infrastructură etc.). Este o taxă ce se va regăsi în tot şi în toate foarte repede. La care se aplică, desigur, TVA. TVA care nu a fost mărit deocamdată dar care se va aplica la accize mărite, la taxa pe stâlp, la suprataxa pe cifra de afaceri pentru companiile mari. Presiunea fiscală a ajuns extrem de mare pe marii contribuabili la bugetul de stat, mulţi dintre ei fiind companii multinaţionale”, scrie Cristian Păun într-un mesaj publicat, joi, pe pagina sa de Facebook, potrivit G4media.ro


Așa-numita „taxă pe stâlp” va încuraja şi mai mult exporturile de produse cu valoare adăugată mică şi importul de produse cu valoare adăugată mare, conform profesorului Cristian Păun. Mai mult, balanța comercială va fi substanțial afectată de această măsură fiscală. 

Federația Patronală a Energie avertiza anterior că impozitul pe construcții speciale reprezintă o taxă excesivă cu un impact sever asupra sectoarelor economice strategice.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Ordonanța-trenuleț” elimină facilităţile pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Impozitul pe dividende, majorat la 10%.

Apelul federațiilor din turism către Guvern: „Ordonanța trenuleț” ar putea avea un impact „devastator” asupra industriei turismului

Ultimele Stiri
abonare newsletter