Economie
Trend descendent pe piața construcțiilor din Cluj
Tendința descendentă pe piața construcțiilor din Cluj pare să se accentueze în condițiile în care numărul autorizațiilor de construire scade de la un an la altul.

Anul trecut a reprezentat un an plin de provocări pentru sectorul construcțiilor din România ca urmare a măsurilor fiscale adoptate în toamna anului 2023.
CITEȘTE ȘI:
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?
Astfel, anul 2024 a fost marcat de fluctuații constante pe piața construcțiilor, iar numărul total al construcțiilor rezidențiale autorizate a scăzut anul trecut, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Sectorul construcțiilor din Cluj își continuă trendul descendent
Astfel, deși în primele două luni din 2025 numărul autorizațiilor de construcție pentru locuințe emise în județul Cluj a crescut ușor, cu precădere în mediul urban, comparativ cu anul 2024 (un an dificil pentru acest sector de activitate) piața constinuă să fie marcată de o diminuare a activității, cel puțin în ceea ce privește noile clădiri rezidențiale.
Astfel, potrivit datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică (DSJ) Cluj, în luna februarie 2025, în județul Cluj s-au eliberat 92 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 14 autorizații mai puține comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedentm dar cu 25 autorizații mai multe față de luna anterioară.
Față de luna ianuarie 2025, în mediul urban s-au eliberat cu 84% mai multe autorizații de construire, iar în mediul rural cu 9,5% în plus autorizații pentru clădiri rezidențiale.
CITEȘTE ȘI:
România, pesimistă pe piața imobiliară
Însă, în perioada ianuarie – februarie 2025, numărul total al autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale eliberate în județul Cluj a fost de 159, cu 12 autorizații mai puține comparativ cu aceeași perioadă din anul 2024.
Reducerea numărului de autorizații eliberate s-a înregistrat în mediul rural (-56 autorizatii), în timp ce în mediul urban a avut loc o creștere a acestora (+44 autorizații).
În perioada de primăvară – vară, piația construcțiilor din Cluj poate încerca o ușoară redresare. Spre exemplu, în 2024, cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale (folosite integral sau în cea mai mare parte pentru locuit) au fost eliberate în lunile martie (175 de autorizații de construire) și septembrie (179).
Ciiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: