Economie

Guvernul vrea să scape de încă 60.000 de rable

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/18_ziua/rematinvest1.jpg" border="0" alt="rable" title="Persoanele fizice se pot prezenta deja la centrele Remat pentru casarea maşinilor mai vechi de 10 ani" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Executivul va aloca în acest an peste 228 milioane lei pentru Programul „Rabla”, sumă care asigură casarea a 60000 de autoturisme.</p>

Şi maşinile uzate din parcurile auto ale instituţiilor publice vor putea fi casate prin Programul „Rabla”.

Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a lansat miercuri, 16 martie, a şaptea sesiune a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2011, care se adresează persoanelor fizice şi juridice, precum şi persoanelor fizice autorizate. În plus, ca noutate, în acest an pot participa la program şi instituţiile publice.


 

228 mil. lei pentru maşinile vechi



Totuşi, din 16 martie la centrele de colectare a fierului vechi se pot prezenta doar persoanele fizice, reprezentanţii societăţilor comerciale şi ai instituţiilor publice fiind nevoiţi să mai aştepte până luni, 21 martie. Conform reprezentanţilor executivului, obiectivul acestui program vizează diminuarea poluării prin scoaterea din uz a autoturismelor mai vechi de zece ani, cu nivel de poluare ridicat, din bugetul Ministerului Mediului fiind direcţionaţi în acest sens 228 milioane de lei, bani ce vor acoperi casarea a peste 60.000 de autoturisme.

 


Maşini noi pentru funcţionari


Condiţiile Programului „Rabla” nu s-au modificat radical faţă de ediţia precedentă. Astfel, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se pot utiliza, la fel ca în 2010, unul, două sau cel mult trei tichete, fiecare valorând câte 3.800 lei. Conform statisticilor furnizate de Ministerul Mediului, anul trecut s-au casat 189.323 autoturisme uzate şi s-au achiziţionat 62.550 autoturisme noi, acest program fiind unul de succes pentru producătorii autohtoni, 25.263 de automobile produse în România fiind achiziţionate anul trecut prin acest program. Una din noutăţile programului din acest an îl constituie posibilitatea ca instituţiile publice să participe la program, aceasta fiind cea de-a doua extindere a programului după ce anul trecut s-a permis, pe lângă accesul persoanelor fizice, şi cel al persoanelor juridice. Raţionamentul este legat de faptul că o mare parte din parcul auto aflat în proprietate publică este constituit din maşini mai vechi de 10 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter