Economie

Cum impozitează Fiscul banii 'neidentificaţi'?

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/impozit.jpg" border="0" alt="Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar" title="Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a explicat că o diferenţă mai mare de 50.000 lei între declaraţia de avere şi situaţia fiscală a contribuabilului,va atrage după sine controale de la Fisc" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Impozitarea cu 16% a veniturilor din surse neidentificate va fi aplicată doar dacă diferenţa între situaţia fiscală şi veniturile declarate e peste 10% sau 50.000 de lei.</p>

Guvernul a adoptat, la finele săptămânii trecute, o hotărâre privind aplicarea metodelor indirecte pentru impozitarea veniturilor din surse neidentificate ale persoanelor fizice.

“Executivul a adoptat o hotărâre privind aplicarea metodelor indirecte pentru verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice. Metodele se aplică începând cu 1 ianuarie 2011 şi au drept scop stabilirea bazei impozabile a veniturilor a căror sursă nu este identificată”, a declarat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.


Astfel, un departament din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi le va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate în luna decembrie 2010 de modificare a Codului Fiscal.

 


Care sunt metodele indirecte?


Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare declarate Fiscului.


Impozitarea cu 16% va fi aplicată doar dacă diferenţa între situaţia fiscală personală şi veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.

 


Aşa se face şi în SUA şi UE


Ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au menţionat că aceste metode indirecte de control sunt utilizate în foarte multe state din UE şi în SUA şi că România s-a inspirat în acest demers din experienţa Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigură 40% din încasările din impozitul pe venit. Ialomiţianu a mai explicat că în baza metodelor indirecte, inspectorii vor putea cere informaţii de la bănci despre conturile bancare. Totodată, ministrul a precizat că persoanele verificate vor putea contesta în justiţie o eventuala decizie de impozitare, dar că această contestare nu suspendă executarea. Mai mult, în cazul în care se constată evaziune fiscală, persoanele aflate în această situaţie pot răspunde chiar şi penal.

abonare newsletter