Economie

Ce se ascunde în pământul Clujului?

Vezi ce resurse naturale se exploatează în judeţul nostru, ce destinaţie au şi când va „ajunge sacul la fund”?

Clujul intră în categoria judeţelor privilegiate din punctul de vedere al resurselor naturale, atât în ceea ce priveşte diversitatea zăcămintelor, cât şi numărul acestora, bogăţia subsolului fiind sursă de locuri de muncă pentru mai bine de o mie de clujeni, angajaţi ai companiilor exploatatoare din zonă.

De la sare la minereuri de fier şi gaze naturale, până la combustibili minerali, din pământul judeţului se extrag anual milioane de tone de zăcăminte, o bună parte din producţie luând calea străinătăţii.


70% din sarea de la Ocna Dej merge la export

În prezent, la Salina Ocna Dej e activă exploatarea Mina Transilvania, deschisă din anul 1979, iar sarea extrasă de aici, folosită nu doar în industria alimentară, ci şi în cea chimică, ajunge pe mesele şi în fabricile vecinilor noştri – Ungaria, Slovacia sau Serbia – în proporţie de peste 70%.


„Munţii” de sare sunt însă, la fel ca majoritatea resurselor naturale, epuizabili, aşa că mâncarea românilor, dar şi a vecinilor noştri va mai fi condimentată cu sare de la Dej maxim 25 de ani de acum încolo, în ritmul de exploatare actual, de aproximativ 600.000 de tone anual, zăcămintele fiind estimate a se epuiza înainte de anul 2040, potrivit datelor furnizate la cererea Monitorul de Cluj de către directorul exploatării de la Dej, Georgel Mihuţ.

La Ţaga nu sunt doar lacuri e şi gaz


Zona, deşi cunoscută mai ales pentru lacurile de acolo, fiind una dintre destinaţiile preferate de pescari, „ascunde” o importantă exploataţie de gaze naturale, care are peste 130 de angajaţi.

În anul 2012, Secţia de producţie Ţaga a livrat în  Sistemul naţional de transport gaze 207,5 milioane de m³ gaze reprezentând 8,7% din producţia totală a Sucursalei Romgaz Tg-Mureş  şi cca. 4% din producţia S.N.G.N. Romgaz Mediaş obţinută din Transilvania, conform directorului Sucursalei Mureş Romgaz, Pantelimon Avram.


La fel ca şi în cazul resurselor de sare, exploatarea este estimată a se încheia înainte de 2040. „Prin analizele specifice efectuate în cadrul «Studiilor de evaluare a resurselor geologice şi a performanţelor în exploatare pentru zăcăminte comerciale» s-au efectuat prevederi de producţie până în anul 2038”, precizează Avram.

Articolul integral poate fi citit în ediţia tipărită de marţi, 2 iulie, a ziarului Monitorul de Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter