Economie

Subvenţii pentru agricultorii români

<p><img src="documente/stories/03_martie/21_ziua/rares-niculescu.jpg" border="0" alt="rares niculescu" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Subvenţia de la UE pentru fermierii români va fi mărită la media celei din spaţiul comunitar. Este prevederea unui amendament depus de prim-vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, Rareş Niculescu.</p>

România a depus în Parlamentul European un amendament care prevede ca agricultorii din ţara noastră să obţină o subvenţie cel puţin egală cu media europeană a subvenţiilor primite de orice agricultor din Uniunea Europeană.

„Acest amendament răspunde cerinţei de a se asigura echitate şi corectitudine în viitorul cadru al Politicii Agricole Comune”, a declarat europarlamentarul clujean, Rareş Niculescu.


 

Subvenţii pentru “agricultorii activi”



Potrivit lui Niculescu, subvenţia  se va acorda numai agricultorilor activi. “România este nevoită să importe produse agricole, pentru că nu foloseşte la maxim potenţialul agricol”, a explicat el. Niculescu a adăugat că, mai întâi se va calcula ce înseamnă o subvenţie corectă, în funcţie de numărul de hectare, numărul de agricultori şi potenţialul economic al fiecărei ţări. “Se va calcula o medie, iar statele care se situează sub medie vor primi sume în plus”, a explicat Niculescu. Potrivit europerlamentarului clujean, sistemul de acordare a subvenţiei se va numi “Plasă de siguranţă”.

 


Organismele modificate genetic, dezbătute în PE


Rareş Niculescu a explicat, de asemenea, că fiecare ţară va putea decide dacă va cultiva organisme modificate genetic sau nu. Potrivit europalamentarului democrat liberal, o altă prevedere importantă care a fost aprobată săptămâna trecută de Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă din PE se referă la Organismele Modificate Genetic (OMG).


Rareş Niculescu a explicat că Membrii comisiei au aprobat cu 40 de voturi pentru şi zece împotrivă propunerea de a se acorda statelor membre libertate în ceea ce priveşte cultivarea OMG-urilor. Mai exact, fiecare stat va decide, în funcţie de ce anume preferă opinia publică dacă va cultiva sau nu organisme modificate genetic.

“Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (AESA) va aproba care OMG sunt sigure pentru sănătatea umană, iar după aprobare, statele membre vor decide dacă vor cultiva sau nu organisme modificate genetic”, a spus Niculescu. El a subliniat că România are un interes sporit pentru cultivarea OMG.


În prezent, în UE sunt aprobate pentru consum, ca modificate genetic doar cartoful şi porumbul. Niculescu a adăugat că speră ca şi soia modificată genetic să fie aprobată de către AESA. “Prevederile de aprobare ale AESA sunt foarte riguroase şi nu vor fi admise produse contraindicate consumului”, a mai spus Niculescu.

abonare newsletter