Economie

În ianuarie, salarii mai mari, şomeri mai puţini

<p>În judeţul Cluj, câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna ianuarie a fost de 2.072 lei şi cel net de 1.512 lei, cu 6,3% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2010, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Cluj.</p>

Totodată, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii ianuarie a fost de 15.697 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 4,5%, cu 1,9% mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna ianuarie din anul 2010. Din numărul total al şomerilor 42% sunt femei şi 66,3% reprezintă muncitori. În ceea ce priveşte locurile de muncă disponibile în această săptămână în Cluj, numărul acestora este de 418, potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante. Astfel, Clujul se clasează printre primele judeţe în ceea ce priveşte numărul posturilor disponibile, după Bucureşti- 1.145, Iaşi- 601, Bihor- 553 şi Timiş- 437. La nivel naţional, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 9.126 locuri de muncă.

Ca o noutate în această săptămână trebuie menţionat că AJOFM Cluj are disponibile 19 posturi de asistent medical generalist. Totuşi, numărul locurilor de muncă ce nu necesită studii superioare rămâne mai mare, fiind căutaţi, de exemplu, 30 de confecţioneri articole din piele şi înlocuitori, 45 de confecţioneri-asamblori articole din textile şi 101 muncitori necalificaţi la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii.

abonare newsletter