Economie

Piaţa imobiliară începe „să fiarbă” la Cluj

Vara „a încins” piaţa imobiliară din Cluj. Potrivit specialiştilor preţurile au crescut deja câteva procente pe fondul exploziei cererii, până la sfârşitul sezonului cald estimându-se majorări care să ajungă chiar până la 10%.

„Lunile iunie, iulie, august sunt cele mai aglomerate pentru agenţiile imobiliare deoarece majoritatea celor care se înscriu la facultate îşi caută fie chirii, fie îşi cumpără apartamente. Totodată mulţi dintre cei din an intermediar care au stat în chirie şi au fost nemulţumiţi îşi caută altceva, iar mulţi dintre absolvenţii care doresc să se stabilească în Cluj încearcă să-şi cumpere cu sprijinul părinţilor o locuinţă. Toate acestea duc la o creştere artificială  a preţurilor. Vara majorările merg până la 5-10%. Deja în iunie s-a consemnat o creştere de peste 3%”, explică Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare.

Este cerere, e şi ofertă


Pe lângă apartamentele vechi, care nu lipsesc din oferta de vânzare, clujenii pot opta şi pentru apartamnte noi. „Majoritatea proiectelor imobiliare încep primăvara, până în iarnă se finalizează structura, iar prin martie anul următor se reiau lucrările pentru a se finaliza până în iunie, iulie. În momentulde faţă sunt 5,6 proiecte imobiliare, unele în zone centrale, care au ca termen de finalizare acestă vară. Chiar dacă o mare parte dintre apartamente sunt vândute deja, ansamblurile imobilire au în medie 20% dintre apartamente neocupate încă”, declară agentul Welt Imobiliare.

Sezonul, singurul „de vină” pentru majorarea preţurilor


Un studiu realizat de Banca Comercială Română (BCR) împreună cu peste 200 de agenţii şi dezvoltatori imobiliari relevă  că, în perioada următoare, piața se va stabiliza, atât din punctul de vedere al evoluției prețurilor locuințelor, cât și din cel al volumului de tranzacții.

Criza pare a nu mai afecta preţurile apartamentelor, după ce ultimii doi ani au fost marcați de o evidentă tendință de stabilizare a prețurilor locuințelor. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în 2012 apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară au consemnat cel mai mic declin de la debutul crizei încoace: 1,3%, de la 991 la 978 de euro pe metru pătrat util. Și 2011 a adus o îmbunătățire față de anii anteriori din acest punct de vedere, marja anuală de scădere a preţurilor ajungând la 4%. 


Spre comparație, reducerile de preț consemnate în primii trei ani de criză au fost semnificativ mai mari: 24,8% în 2008, 20,6% în 2009 şi 15,6% în 2010.

abonare newsletter