Economie
Tribunalul Comercial Cluj a anulat concedierile de la Mechel Câmpia Turzii
Tribunalul Comercial Cluj a admis, miercuri, în parte, solicitarea sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii de anulare a procedurii de concediere a peste 140 de angajaţi ai combinatului şi a dispus anularea preavizelor acestora.
sursa foto: jurnalul.roPreşedintele Tribunalului Comercial Cluj, Flavius Moţu, a declarat, miercuri, că procedura de concediere colectivă derulată în cazul angajaţilor de la Mechel Câmpia Turzii a fost nelegală.
"Tribunalul Comercial a admis, în parte, solicitarea sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii de anulare a procedurii de concediere colectivă şi a preavizelor în cazul a 145 de angajaţi ai combinatului. S-a dispus anularea preavizelor, iar procedura de concediere poate continua dacă se respectă prevederile legale. Actuala concediere colectivă nu a urmat paşii prevăzuţi de lege, a fost una nelegală", a spus Moţu, citat de Mediafax.
Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, miercuri, că se bucură de decizia instanţei, care a dovedit că sindicatul a avut dreptate când a contestat decizia de concediere.
"Mă bucur că o instanţă din România a judecat conform dreptului comunitar. Ce e important, este că angajaţii Mechel Câmpia Turzii rămân să lucreze mai departe în combinat", a spus Pascu.
Administratorul judiciar al combinatului Mechel Câmpia Turzii, care a intrat în insolvenţă în luna aprilie, a dispus la începutul lunii iulie disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi ai societăţii, măsura fiind considerată "ilegală" de către sindicat.
Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, declara în 4 iulie, că angajaţii au fost înştiinţaţi în 3 iulie înainte că vor primi preavizele începând cu 5 iulie.
Liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, împreună cu cel al sindicatului Cartel "Alfa" Cluj, Valentin Ilcaş, dar şi cu directori ai ITM şi AJOFM Cluj, au participat, în 5 iulie, la Prefectura Cluj, la o întâlnire cu prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, pentru găsirea unei soluţii de stopare a noilor disponibilizări anunţate la combinat.
Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a fost întrebat, la finalul întâlnirii, ce doresc administratorul judiciar şi conducerea combinatului să facă.
"Mizeria de la Mechel Câmpia Turzii continuă. I-au scos pe aceşti administratori judiciari în faţă ca să îşi poată continua planul diabolic pe care îl aveau încă de la privatizare. Noi nu putem fi de acord cu acest lucru. Doresc aducerea în faliment a Mechel Câmpia Turzii, e foarte simplu. Au ajuns şi firmele de administrare judiciară să fie scoase în faţă, se îmbogăţesc firmele, se îmbogăţesc hoţii, se îmbogăţesc firmele de insolvenţă şi mor capacităţile de producţie, cu consecinţele sociale de rigoare. Activitatea de la Câmpia Turzii se susţine din punct de vedere economic, iar cei de la Mechel constată că trebuie să rezilieze contracte şi au început tocmai cu contractele de muncă, un lucru cu care nu suntem de acord", spunea Vuşcan.
Tot în 5 iulie, liderul de sindicat Ioan Pascu spunea că va înainta o notificare administratorului judiciar prin care îl va anunţa oficial că a încălcat procedura de concediere colectivă şi că va anunţa şi judecătorul sindic despre această disponibilizare "ilegală".
În aprilie, Tribunalul Comercial Cluj a aprobat intrarea în insolvenţă a combinatului, în urma unei cereri formulate de debitoarea Mechel Câmpia Turzii şi de circa zece creditori. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Comercial Cluj, Flaviu Moţu, în urma acestei decizii, se va intra într-o procedură care are ca scop recuperarea creanţelor şi oprirea acumulării de noi pierderi. El spunea că a fost numit şi un administrator judiciar, o firmă din Bucureşti, care va analiza cele două posibilităţi care există, de reorganizare judiciară a combinatului sau de declarare a falimentului.
Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii a solicitat Tribunalului Cluj intrarea în insolvenţă, aceasta fiind a treia fostă companie a grupului Mechel care solicitase o astfel de măsură.
Grupul rus Mechel a vândut, în februarie, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.
Firma Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.
Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii, intrat în insolvenţă în luna aprilie, şi-a reluat, în 20 mai, activitatea de producţie.