Economie
Cultivarea ciupercii-caviar „pleacă” de lângă Cluj
Trufa, o ciupercă rarisimă și extrem de parfumată, care crește pe rădăcinile anumitor arbori din păduri, e percepută ca fiind extrem de greu de dibuit, dar puţini ştiu că trufa e și o plantă de cultură, răspândită îndeosebi în Italia și Franța.
Cultivarea ciupercii-caviar „pleacă” de lângă ClujDe câțiva ani, ciuperca a început să devină populară şi printre agricultorii din România, iar principalul jucător de pe piața puieților micorizați, care a înființat peste 100 de plantații în 24 de județe ale României, „Il Tartufo“, e chiar din Alba. Nuți Lazăr, asociat în cadrul firmei care importă din Italia puieții de arbori micorizați și oferă asistență la plantare și la întreținerea culturilor trufiere, a făcut o radiografie a acestei nișe de afaceri, pentru agrointel.ro.
Costul minim de înființare a unui hectar este în jur de 18.600 de euro (15.000 de euro fără TVA). La asta se mai adaugă costurile cu îngrădirea terenului, cu realizarea sistemului de irigare. Achiziția de mici utilaje sau echipamente pentru întreținerea culturii (discuit, cosit, eventual stropit) este de asemenea de luat în calcul pentru acei fermieri care nu le dețin deja.
„Noi oferim materialul săditor și analiza terenului, care este cea mai importantă înainte de plantare, în funcție de PH-ul și nivelul de calcar al solului și de celelalte substanțe, ca să știm ce tip de trufă se pretează pe solul respectiv, că sunt mai multe tipuri de trufă, cu nevoi diferite. Vedem dacă este nevoie de alte amendamente necesare terenului, oferim asistența și consultanța la plantare, un an este gratuită și după plantare, dacă sunt probleme, dacă apar știu eu, anumite simptome pe care beneficiarul nu le știe, se răsucesc frunzele, sau un mușuroi de furnici își face lăcașul acolo, ne ocupăm și de curățatul de boli sau de indiferent ce alte probleme apar. Totul este gratuit timp de un an de zile”, a explicat reprezentanta Il Tartufo pentru portalul de agricultură.
Scenariu de rentabilitate
Din statisticile cultivatorilor din Italia, începând cu anul 9-10, când plantele intră în perioada de maturitate, producțiile pot atinge de la 120 la 150 kg/hecar, potrivit reprezentantului Il Tartufo Alba: „Eu am întâlnit în Italia o plantație înființată chiar de regiunea Umbria, de consiliul lor județean, în care s-a investit într-o suprafață de 20 de hectare de cultură mixtă: stejar, carpen și alun. Din datele oficiale, publice, am văzut cantități recoltate între 250 și 300 kg. De-aia noi oferim datele statistice minime, ca omul să ne bată la ușă și să spună că le-am zis că fac 300 kg și ei au recoltat doar 150“.
Specialistul Sorin Moraru, de la Il Tartufo Alba, a făcut, pentru agrointel.ro, o simulare de producție la o livadă de alun micorizat cu trufa neagră de primăvară sau de toamnă, pe suprafața de un hectar. În estimare s-a ținut cont că veniturile sunt mixte, atât de la trufe, cât și de la alune: „Alunul produce și din anul 2-3 ceva cantitate de alune, dar despre o cantitate mai semnificativă putem vorbi doar din anul 4 de la plantare, când se obțin 2-3 kilograme pe plantă, ceea ce la un hectar înseamnă cam 1,3 tone de mieji. În anul 9, când toate cele 700 de plante sunt la maturitate, atunci se poate ajunge la 10-15 kilograme pe plantă, adică aproximativ 7-10 tone de alune/hectar. Ținând cont că marja de cădere a alunelor este de maximum 20% și prețul pe bursă al alunelor în coajă e între 4-6,6 euro/kg, rezultă un profit mediu de 21.000 de euro. Trufele, să zicem, 120 kg, la un preț de 100-150 euro/kg, cât costă la bursa trufelor, putem să punem un minim de 12.000 de euro. Deci venitul pe un hectar, în anul 9, este de 33.000 de euro, din care se scad costurile de întreținere a culturii și culesul. Dacă am face calculele pentru o plantație micorizată cu trufă albă, plantată pe un sol excelent, calculele se schimbă, fiindcă e foarte scumpă, cam 3000-5000 euro/kg la bursă, iar în magazin ajunge și la 9000 euro/kg. Iar o trufă albă care depășește 700 de grame e deja o raritate. Se găsește deja una pe sezon și prețul ei nu se calculează la kilograme“.