Economie

Câţi bani au trecut prin vistieriile companiilor clujene de top în 2012?

Cele mai bune 1.000 de societăţi clujene nu au reuşit să atingă nici măcar cumulat cifra de afaceri obţinută de Petrom în 2012.

Compania petrolieră a depăşit venituri de 26 de miliarde de lei, în timp ce companiile locale au cumulat încasări de aproximativ 19 miliarde de lei, conform calculelor Monitorul de Cluj, bazate pe datele furnizate de topul realizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj.

Multinaţionalele lidere la încasări

Emerson, situată pe primul loc, în grupa „Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acesteta”, din cadrul topului din acest an al CCI Cluj a plusat cifra totală cu mai bine de 300 de milioane de lei, în timp ce Eckerle Automotive a înregistrat venituri de 144 de milioane de lei, sucursala Impresa Pizzarotti&C SPA, lider european în domeniul produselor prefabricate grele a contabilizat încasări de 76 de milioane, iar Sykes Enterprises Eastern Europe a obţinut 38 de milioane de lei.


La grupul companiilor străine putem să adăugăm şi producătorul clujean de medicamente, Terapia, care este cotrolat în prezent de Ranbaxy Laboratories, după ce în 2006, grupul a preluat un pachet de 96,7% din acţiuni. Compania a obţinut în 2012 o cifră de afaceri de peste 471 de milioane de lei.

„Recorduri” autohtone

Companiile clujene mari au reuşit, în majoritate să obţină venituri pe măsura dimensiunii. Astfel, Energobit S.R.L. a încasat aproape 400 de milioane de lei, Eximtur –157 de milioane, Farmec – 121 milioane şi ACI Cluj – 93 de milioane de lei.


Rezultatele au fost semnificativ mai bune faţă de anul trecut în cazul Farmec, care a reuşit să obţină o cifră de afaceri în creştere cu 10 % faţă de rezultatele înregistrate în anul 2011.

Rezultatele ar fi mai bune dacă programele naţionale ar fi adaptate zonal

Potrivit preşedintelui CCI Cluj, un bun stimulator al creşterii economice ar fi adaptarea programelor naţionale de dezvoltare la particularităţile fiecărei zone în parte, însă toată puterea stă în mâinile politicienilor.


„Întrebarea de bază este cum putem avea creştere economică în condiţiile în care băncile străine au oprit finanţările, investitorii vin numai la salarii mici sau în căutarea unor oportunităţi speculative, iar multinaţionalele au investit de ajuns şi acum încep să-şi retragă şi profiturile şi capitalul. În aceste condiţii rămâne ca programele naţionale de dezvoltare să răspundă la particularităţile zonale. Mai mult, ţara nostră este unul dintre cei mai însemnaţi parteneri ai FMI din Uniunea Europeană, având de înapoiat sume importante până la finele acestui an şi nu numai, iar autorităţile se gândesc să împrumute în continuare motivate de strategii sociale şi. Succesul şi revenirea economică a regiunii noastre şi a ţării se află însă în mâinile politicienilor”, explica Ştefan Dimitru la gala de premiere organizată de Cameră la sfârşitul săptămânii trecute.

Până la a fi adaptate zonal, programele de dezvoltare trebuie concepute şi alimentate cu resurse, pentru că în acest moment nu doar că nu există un plan de ansamblu de deuvoltare a economiei, dar şi puţinele proiecte au fondurile îngheţate.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter