Economie

Clujenii aleg gustul noii beri Ursus

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/12_ziua/grant mckenzie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Grant McKenzie, vicepreşedinte de marketing Ursus, anunţă reorganizarea activităţilor din Cluj. Astfel, se va deschide o minifacilităţi de producţie, cu pub şi restaurant, compania anunţând că va susţine o serie de evenimente care vor avea loc în Cluj.</p> <p> </p>

 

Aţi început lucrările la minifacilitatea de producţie şi la pub acum câteva zile. Când plănuiţi să terminaţi?


E o provocare pentru noi acest întreg proces, pentru că facem totul într-un timp destul  de scurt. Am început cu această idee din luna noiembrie şi cred că vom putea da drumul primei producţii de bere undeva la jumătatea lunii mai sau spre final. Prima parte a barului va fi gata tot la final de mai, apoi, peste alte 2-3 săptămâni întreaga facilitate se va deschide, inclusiv partea mare de bar şi terasa. La finalul lui iunie întreaga facilitate va fi funcţională. Aşadar vom avea o capacitate de 70 locuri la final de mai şi de peste 150 la două săptămâni după aceasta. Ne-am propus şi noi să prindem Zilele Clujului. Am simţit şi că există entuziasm local pentru noua etapă a Ursus la Cluj. Îi ţinem la curent pe clujeni cu ce se întâmplă cu minifabrica şi chiar primim feedback, idei, oamenii ne intreabă despre noua bere care se va produce aici, se interesează de unde vor putea să o cumpere.

 


De fapt, încă nu ştiţi nici dvs cum va fi această bere.

Va fi decizia clujenilor. În 16 aprilie avem o degustare în acest scop. Specialiştii noştri au pregătit trei variante şi avem deja în jur de 800 de oameni interesaţi de degustare, deşi, din păcate, nu îi vom putea primi pe toţi. Va trebui să alegem cam 100 de clujeni, iar decizia va fi a lor. Toate variantele sunt bazate pe formula Ursus premium, va fi o bere nepasteurizată, nefiltrată. Undeva în jurul datei de 18 aprilie vom şti care e „câştigătoarea”.


 

Aţi gustat cele trei variante?


Nu. Chiar acum se lucrează la ele în Germania, fiindcă trebuie preparate în aceleaşi tip de facilităţi ca cele pe care le vom folosi aici. Ce vom face aici va fi o bere nepasteurizată. Berea cumpărată din magazine trece prin procesul de pasteurizare, pentru a i se proteja gustul pentru mai mult timp. Minorul dezavantaj în unele cazuri ale acestui proces este că se pierde ceva din aroma originală a berii. Ceea ce vom face aici va fi un produs nepasteurizat, o bere care trebuie consumată în câteva zile. Astfel, consumatorul va beneficia de o bere super-proaspătă, iar berea are un gust cu atât mai bun cu cât e mai proaspătă.

 


Cum va arăta locul în care veţi vinde această bere? Care e ideea din spate?

În primul rând a trebuit să ne gândim la concept, la ce vrem să facem aici. Iar acest concept este arta de a face bere în Cluj. Adică avem două componente importante. Prima ţine de arta de a face bere: vrem să le arătăm oamenilor cum se fabrică băutura. Mulţi dintre băutorii de bere nu ştiu cum se face şi nici ce se pune în ea.

 

Credeţi că le pasă?

Nu tuturor, dar unora da. E un proces simplu şi pur şi vrem ca asta să se vadă. Cealaltă parte a conceptului ţine de loc, de Cluj. Vrem să facem ceva pentru clujeni. În această idee, am luat multe componente din fosta fabrică pe care le vom îngloba în noul design, în pubul Fabrica de Bere “Ursus” vom avea un panou de control, am păstrat componente industriale, filtre, vom avea candelabre din sticle de bere Ursus. Am găsit fotografii cu oamenii care făceau bere şi acestea vor fi acolo, expuse.

 

De ce aţi ales mediul online pentru informarea privind noile planuri? Aici e targetul dvs, pe segmentul de utilzatori de internet?

Folosirea internetului creşte exponenţial în România, iar Clujul e în top în această privinţă. Apoi, e simplu de folosit, e practic: vezi variantele, opţiunile şi votezi. Am făcut asta pentru numele facilităţii, am implicat oameni în definirea logoului, iar clujenii ne dau feedback.

 

Totuşi, oamenii de peste o anumită vârstă nu prea folosesc internetul.

Ne-am gândit şi la foştii angajaţi, de pildă, şi chiar cei care nu sunt utilizatori de internet spun că au copii care folosesc mediul online şi că îi ajută ei.

 

Spuneţi că foştii angajaţi au fost intersaţi de ce se întâmplă în continuare?

Da. De fapt, foşti angajaţi vor fi cei care vor face berea aici, ei au experienţă, ştiu cum se face. Acum sunt în training pentru că echipamentul dintr-o minifabrică e diferit de ceea ce se folosea aici înainte.

 

Care este valoarea investiţiei?

E o investiţie importantă, de peste 1 milion de euro doar în construcţia facilităţii. Ceea ce nu include bugetul de marketing, care e substanţial, investiţiile în partea de cercetare-dezvoltare, designul produselor. Va fi o investiţie de peste 1,1 mil de euro, în total. De asemenea, avem un plan de marketing pe întregul an, susţinem evenimente locale, inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă, alături de autorităţile locale.

 

Ce evenimente veţi susţine la Cluj?

Urmează în curând Festivalul de Film Transilvania (TIFF), pe care l-am mai sprijinit şi în care continuăm să ne implicăm şi în anii următori, e un eveniment important pentru noi. Am văzut o oportunitate să sprijinim artiştii români. TIFF e un festival internaţional, probabil cel mai bun festival de film din România. În plus, în iunie vom face un mare eveniment muzical în Cluj, cu diverse tipuri de muzică: rock, hip hop, pop, ceva mai special decât ce aţi văzut până acum. Vor fi artişti români, vrem să sprijinim vechea şi noua generaţie. Vom sprijini şi câteva idei antreprenoriale, cu un program de burse, iar duminica aceasta şase dintre noi am alergat la maratonul Clujului, în cadrul unui eveniment caritabil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter