Economie

Bancheri optimişti, clujeni restanţi

Băncile anticipează creşterea cererii de credite în următoarea perioadă. În prezent, clujenii sunt datori băncilor cu peste 2,3 miliarde de euro.

Peste 80% din bănci se aşteaptă la o intensificare a activităţii de creditare în următoarea perioadă, conform „Barometrului Bancar ARB & EY”.

 


Băncile privesc următoarea perioadă cu ceva mai mult optimism în condiţiile în care un procent semnificativ anticipează creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice şi peste 80% din instituţiile de credit se aşteaptă la o intensificare a activităţii de creditare, conform „Barometrului Bancar ARB & EY”.

 


Optimism în rândul bancherilor

 

EY România a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), indicele industriei bancare denumit „Barometrul Bancar ARB & EY” prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de peste 85%.


„Instituţiile de credit sunt interesate să susţină economia cu credite. Băncile se aşteaptă la o creştere uşoară a cererii de credite în mai multe sectoare şi segmente de clientelă şi, în acelaşi timp, preconizează relaxarea parţială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informaţiei, Agricultura, Telecomunicaţii, Sănătate şi pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor în desfăşurarea activităţii bancare, astfel încât sectorul bancar să fie şi mai în măsură să-şi sprijine clienţii”, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului Director al ARB.

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite de consum, iar o proporţie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creşterea cererii de creditare pentru clienţi - persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolvenţei şi modul de aplicare al legislaţiei descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente. Potrivit „Barometrului Bancar ARB & EY”, aproximativ 75% din bănci cred că rezultatele financiare se vor îmbunătăţi.


 

Ce credite au clujeni?

 


În paralel cu informaţiile „Barometrului Bancar ARB & EY”, Banca Naţională a României (BNR) a făcut publică săptămâna aceasta şi situaţia creditelor în profil teritorial.

Potrivit informaţiilor BNR, creditele în lei şi valută ale persoanelor fizice şi juridice din Cluj se ridicau în luna martie la 10,3 miliarde de lei (circa 2,3 miliarde de euro).

Din această sumă, creditele restante au ajuns la valoarea de 1,6 miliarde de lei. BNR face precizarea că sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată chiar şi de cel puţin o zi. Majoritatea creditelor restante sunt pe segmental celor în valută, de 1,1 miliarde de lei.

Raportul BNR mai arată că, în martie, creditele accesate de firme erau aproximativ egale ca valoare cu cele luate de persoanele fizice din Cluj, respectiv 5,1 miliarde de lei şi 4,9 miliarde de lei.

Comparativ cu martie 2013, sumele împrumutate de persoanele fizice şi juridice din judeţ nu au înregistrat modificări semnificative ca valoare. La fel, şi valoarea creditelor restante este asemănătoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter