Economie
Afaceri pe tocuri. Câte femei sunt în mediul clujean de business
Trendul în Cluj îl urmează pe cel naţional. Circa o treime dintre acționarii sau asociații persoanelor juridice din județul Cluj sunt femei.
În judeţul Cluj erau active în luna iunie aproape 40.000 de firme, în timp ce numărul acţionarilor şi al asociaţilor din aceste firme ajungea la circa 57.700, potrivit statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Dintre cei circa 57.700 de afacerişti clujeni, doar o treime sunt femei, potrivit statisticilor. Mai exact, 20.500, reprezentând 35% din numărul total de asociaţi persoane fizice. Trendul este aproape identic cu cel la nivel naţional, femeile reprezentând 36% din mediul de business din ţară. Ponderi ceva mai mari sunt întâlnite în judeţe precum Alba, Argeş, Bacău, Constanţa, Galaţi, Gorj sau Tulcea, însă numărul femeilor de afaceri în aceste judeţe este mult mai mic decât în Cluj – de exemplu, în Tulcea sunt doar 4.000 de femei acţionar, reprezentând 40% din numărul total de acționari sau asociați.
De altfel, luând în calcul efectiv doar numărul femeilor antreprenor, Clujul se clasează pe locul al doilea după Bucureşti în acest top.
Un alt lucru interesant care reiese din datele ONRC este vârsta oamenilor de afaceri din Cluj. Statisticile arată că majoritatea afaceriştilor din judeţ au între 30 şi 39 de ani - cca 31%, în timp ce alţi 27% au între 40 şi 49 de ani. Tinerii sub 29 de ani reprezintă doar circa 13% din mediul de business clujean, însă cu toate acestea numărul lor plasează Clujul din nou pe locul doi într-un top naţional al afacerilor conduse de persoane tinere.
În primele şase luni ale acestui an, în Cluj au fost înmatriculate 2.000 de societăţi cu răspundere limitată, dar şi 1.000 de PFA, potrivit datelor ONRC. Aceleaşi statistici arată că, la sfârşitul lunii iulie, în judeţ erau active puţin peste 1.900 de SRL-D (Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant), mai multe chiar şi decât în Bucureşti. Vă reamintim că, până în luna iulie a acestui an, una dintre condiţiile pentru a înfiinţa un SRL-D era ca persoana în cauză să aibă sub 35 de ani. Criteriul a fost însă eliminat la jumătatea lunii trecute iar acum oricine, indiferent de vârstă, poate să-și înființeze un SRL-D, astfel că este de aşteptat ca numărul acestora să crească în următoarea perioadă.