Economie

Conferință cu tema „Viitorul monedei euro”, susținută la Cluj de un economist din Parlamentul European

Clujenii interesați de zona euro sunt invitați să participe la conferința „Viitorul monedei euro”, susținută de către economistul Joachim Starbatty, membru al parlamentului european. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 10.00 la sala cinematografului Florin Piersic.

economistul Joachim Starbatty, membru al parlamentului european economistul Joachim Starbatty, membru al parlamentului european

„A fost bună ideea introducerii monedei euro? Există posibilitatea extinderii zonei euro, fără ca acest lucru să implice riscuri majore? Are moneda euro viitorul asigurat, sau este sortită eşecului?” Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care economistul Joachim Starbatty va încerca să ofere răspuns.

Biletele sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, Magazinele Inmedio, semnalizate bilete.ro, şi în magazinele Germanos iar accesul publicului este permis de la ora 9:00, locurile ocupându-se în funcţie de sosirea în sală.


Pe parcursul evenimentului se va asigura interpretarea consecutivă din şi în limba germană.

Introdusă în anul 1999, moneda euro a schimbat vieţile a milioane de oameni, generând numeroase dispute în rândul economiştilor. În timp ce unii, "eurocraţii", au salutat introducerea monedei euro, alţii, "euroscepticii", au avertizat de la bun început că moneda euro va aduce mai multe probleme decât soluţii.


În Germania, mai întâi patru, apoi cinci profesori universitari au formulat plângere împotriva monedei euro, mai apoi şi a "Mecanismului European de Stabilitate". Profesorii sânt Wilhelm Hankel (1929-2014), Wilhelm Nolling, Karl Albrecht Schachtschneider, Dieter Spethmann şi Joachim Starbatty.

„Există o întrebare legitimă: oare câtă vreme se va putea crede faptul că un euro irlandez, spaniol sau portughez este echivalentul unui euro german, austriac sau olandez? Oare nu doar marele capital are de câştigat de pe urma introducerii monedei unice? Datorită faptului că un euro este un euro, indiferent de ţara în care este acceptat ca mijloc de plată, nu mai există astfel riscul devalorizării, cum a fost cazul drahmei greceşti, a pesetei spaniole sau a scudului portughez. Situaţia este paradoxală: în timp ce marile firme se extind spre est, există o migraţie fără precedent a populaţiei din statele Europei de Est spre statele Europei occidentale, oamenii fiind preocupaţi, fireşte, de un trai mai bun. Dar care sunt urmările pe care le aduce cu sine moneda euro? Este suficient să ne gândim la problemele din Grecia, Irlanda şi Spania, care au înregistrat un număr record al şomerilor, mai ales în rândul tinerilor”, afirmă economistul.

abonare newsletter