Economie

Cardul bancar, înlocuit cu o aplicaţie pe telefon dezvoltată de clujeni?

O echipă de informaticieni din Cluj lucrează la o aplicaţie de telefon mobil care ar putea prelua o mare parte a tranzacţiilor derulate de pe cardurile bancare.

Sursa foto: en.wikipedia.org Sursa foto: en.wikipedia.org

Unii dintre specialiștii pieței IT afirmă chiar că, pe viitor, astfel de aplicații vor înlocui cu totul cardurile emise de bănci, pentru că telefoanele mobile vor fi conectate direct cu conturile bancare ale posesorilor, informează jurnaliştii de la romanialibera.ro.

Cu ajutorul acestei aplicaţii, utilizatorii vor putea face cumpărături on-line, însă vor putea plăti direct din cont şi cumpărăturile făcute în magazinele care îşi vor instala sistemul.


Aplicaţia Younify ar putea revoluţiona sistemul de plată on-line prin regândirea modului în care interacționează proprietarul banilor din cont și serverele băncii, care, în mod curent, în prezent sunt accesate prin terminale de tipul bancomatelor sau device-urilor destinate plăților și comerțului on-line, precum token-urile.

Cel care mizează puternic pe aplicațiile on-line este Bogdan Herea. El a investit o parte din banii pe care i-a câștigat în industria IT în proiecte educaționale pentru a-i pregăti pe cei dornici să se recalifice în domeniul IT, iar pe de altă parte a pus la punct un sistem prin intermediul căruia investește în start-up-uri, adică în acele companii de proiect create de tineri care au idei inovatoare, cu potențial de a deveni afaceri de succes în domeniul software.


Proiectul este unul dintre start-up-urile capabile să aibă un impact major asupra modului în care sunt derulate tranzacțiile bancare on-line, este de părere Bogdan Herea.

”Este un sistem care dematerializează facturile de pe hârtie în mediul electronic. De asemenea, el este şi un sistem de management al facturilor şi va permite şi plata acestora”, a spus Bogdan Herea.


Practic, această aplicație va permite recepționarea facturilor direct pe telefonul mobil, le sortează în ordinea priorităților și permite derularea unor tranzacții prin care sumele necesare sunt transferate din contul utilizatorului în cel al emitentului facturii.

Aplicaţia oferă un grad ridicat de siguranţă pentru utilizatori, deoarece tranzacţiile sunt protejate de un sistem de parole.


”În etapa a doua a dezvoltării sale, aplicaţia va permite utilizarea ei pe platformele de e-commerce şi la comercianţii înrolaţi în sistem. Practic, va fi lansat un ordin de plată din contul utilizatorului în cel al comerciantului şi va exista şi o avertizare”, a mai spus Bogdan Herea.

Cu ajutorul acestei avertizări care va fi transmisă utilizatorului, acesta va putea să blocheze tentativele de fraudă, dacă va fi cazul.


Reprezentanţii băncilor spun că astfel de aplicaţii pot contribui la dezvoltarea economiei digitale. Ei cred că, pe viitor, vor exista tot mai multe astfel de produse informatice și că se vor bucura de succes cele care vor avea o viziune integratoare și care vor putea încorpora cât mai multă inovație.

Prima dată, aplicaţia va fi disponibilă în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. De asemenea, vor fi vizate şi alte pieţe emergente, precum Africa de Sud.

Ultimele Stiri
abonare newsletter