Economie

Zilele fără timbru de mediu sunt pe terminate! O nouă taxă va fi introdusă prin Ordonanţă de Urgenţă!

Ministerul Mediului îşi propune ca în locul ,,timbrului de mediu" să introducă ,,eco-vignete", diferenţiate în funcţie de norma de poluare a motorului, iar folosirea acestora ar urma să fie decisă prin Ordonanţă de Urgenţă, potrivit unor informaţii obţinute de Mediafax.

Conform proiectului ce urmează să fie propus de Ministerul Mediului, toate autoturismele înmatriculate în România ar urma să aibă lipit pe parbriz un abţibild colorat, în funcţie de norma de poluare a motorului.

Noile reglementări ar urma să fie adoptate de Guvern, la finalul lunii martie, prin Ordonanţă de Urgenţă, conform informaţiilor remise MEDIAFAX de reprezentanţi ai Ministerului Mediului.


Dacă va fi adoptat în forma propusă, toate service-urile unde se face Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) ar urma să fie obligate să lipească pe parbrizul maşinii căreia i se face ITP-ul un sticker (abţibild) conform normei de poluare trecută în talonul autovehiculului. Ceea ce înseamnă că ar urma să fie cel puţin şapte tipuri de abţibilduri, fiecare având o culoare distinctă, pentru motorizările Non-euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Eco/Hibrid, pentru maşinile electrice şi hibrid.

Conducătorii auto ar urma să achite contravaloarea abţibildului, aproximativ 3 lei şi manopera, probabil în jur de 1-2 lei, tarif pe care îl stabileşte fiecare staţie ITP, estimează reprezentanţii Ministerului Mediului.


Conform proiectului, până la mijlocul anului 2019, toate maşinile care vor circula în România ar urma să aibă un astfel de sticker lipit pe parbriz. Până atunci, autorităţile locale ar trebui să creeze o hartă de delimitare a zonelor aflate în administrare, în special primăriile marilor oraşe.

În funcţie de norma de poluare, primăriile vor putea restricţiona accesul autoturismelor în anumite zone din oraş sau chiar în zonele verzi şi în ariile naturale protejate.


Astfel, administraţia locală ar putea decide, de exemplu, să nu mai permită accesul în centrul oraşului decât maşinilor cu normă de poluare de la Euro 4 în sus şi Eco. Iar şoferii care vor să tranziteze zona respectivă, dar au autoturisme cu motoare Non-euro, Euro 1, Euro 2 sau Euro 3, ar urma să plătească o taxă sau un abonament lunar către bugetul local. Zonele pot fi monitorizate video, iar cei care nu achită aceste tarife ar putea fi amendaţi, la fel cum se întâmplă în prezent în cazul celor care circulă fără rovignetă pe drumurile naţionale.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o taxă nouă, în schimb va fi creată o legislaţie care să permită administraţiilor publice locale să taxeze maşinile care intră în zone aglomerate, dar nu înainte de a crea o infrastructură viabilă.

abonare newsletter