Economie

Primi 10 datornici la buget au restanţe de 9 miliarde de lei

<p />Restanţele la buget ale primilor zece cei mai mari datornici au crescut cu 10% în primul semestru, la 9,2 miliarde de lei (peste 2 miliarde euro), în condiţiile în care Compania Naţională a Huilei are jumătate din totalul obligaţiilor, iar restanţele CFR Marfă s-au dublat, potrivit datelor ANAF.

Datoriile Companiei Naţionale a Huilei, cel mai mare datornic, au ajuns la 4,67 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de nivelul înregistrat la finele lunii decembrie.

Pe locul doi în topul restanţierilor la buget se situează Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA (compania care administrează infrastructura feroviară), ale cărei obligaţii neplătite au ajuns la 2,15 miliarde de lei, în urcare cu 19% faţă de nivelul înregistrat în decembrie.


Al treilea mare datornic este Electrificare CFR, ale cărui restanţe la buget au avansat cu 12% de la începutul anului, la 567 milioane de lei.

CFR Marfă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Telecomunicaţii CFR, UCM Reşiţa, Societatea Comercială Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv, European Food, nou intrată în clasament şi CFR Călători, reprezintă, în această ordine următoarele în clasamentul datornicilor cu obligaţii neplătite, informează Mediafax.


Din clasamentul marilor datornici au ieşit Galaxy Tobacco, ale cărei datorii au scăzut de la 919 milioane de lei la 63 milioane de lei, şi Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Valoarea totală a datoriilor, de 9,2 miliarde de lei, reprezintă restanţele cumulate ale societăţilor la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.


Pe componente, restanţele la bugetul de stat sunt egale cu cele de la bugetul asigurărilor sociale de stat, în sumă de 4 miliarde de lei, iar cele la asigurările de sănătate însumează 866 milioane de lei. Cele mai mici datorii sunt la bugetul asigurărilor de şomaj, respectiv 320 miliarde de lei, informează Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter