Economie

Suspendarea firmelor, în scădere majoră la Cluj

<p /><img src="documente/stories/08_august/12_ziua/07-oficiul registrului comertului_ft 001.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Numărul firmelor suspendate în prima jumătate a anului a scăzut cu 81%. Clujul este în fruntea clasamentului pe judeţe la scăderea suspendărilor.

Numărul firmelor din Cluj care şi-au suspendat activitatea în prima jumătate a acestui an, a scăzut cu 81%, comparativ cu anul trecut. Clujul este în fruntea clasamentului pe judeţe ca procent în scădere a suspendărilor.

Cele mai recente date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că, până în iulie 2011 aproximativ 460 de firme clujene şi-au suspendat activitatea, faţă de 2400 de cazuri înregistrate în 2010.


De asemenea, dizolvările şi radierile voluntare au scăzut semnificativ, cu 55,10%, respectiv 90,14% în 2011.

Înmatriculările au crescut, în schimb cu aproape 1.000 unităţi. Astfel, în prima jumătate a anului trecut se înregistrau 2870 de firme la Registrul Comerţului, iar anul acesta numărul a crescut la 3846.


Datele nu trebuie privite cu prea mare optimism

“Majoritatea firmelor care au întâmpinat probleme din cauza crizei economice au murit în primii doi ani de la declanşarea acesteia, ca urmare, acum nu mai are cine să-şi suspende activitatea sau să şi-o dizolve”, a declarat pentru monitorul Ovidiu Stan, preşedinte al Ligii Înterprinzătorilor Români. El îşi arată totodată neîncrederea faţă de cele 1.000 de noi firme înregistrate la Registrul Comerţului spunând că pe piaţă nu se simte o concurenţă mai mare.


De ce se preferă suspendarea în locul dizolvării?

Costurile pentru suspendarea unei firme sunt mult mai mici decât cele pentru dizolvarea ei. Mai exact, costurile pentru suspendare se situează intre 500 - 1.500 de lei şi cuprind, în general, taxele legale de înregistrare a menţiunilor la Registrul Comerţului, costurile de publicare a deciziei asociaţilor/acţionarilor, de aprobare a suspendării activităţii în Monitorul Oficial, precum şi, dacă este cazul, onorariile consultanţilor care asistă societatea în această procedură.


Un alt argument constă în faptul că dizolvarea este o hotărâre definitivă, în timp ce, în cazul suspendării, firma îşi poate relua în orice moment activitatea, dacă s-au schimbat condiţiile economice sau au apărut noi oportunităţi pentru afacerea respectivă.

Suspendarea temporară a activităţii poate fi obţinută, pentru o perioadă de maxim 3 ani consecutivi, timp în care firma poate fi scutită şi de depunerea unor declaraţii. Activitatea societăţii se poate relua în orice moment, fară să fie obligatorie respectarea termenului până la care patronul a declarat că doreşte întreruperea activităţii.


De asemenea, suspendarea poate fi solicitată de mai multe ori în viaţa unei societăţi, întrucât legislaţia nu prevede nicio dispoziţie contrară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter