Economie

Euro pregătește un nou maxim istoric

Creșterea randamentului Bonurilor de Tezaur americane, semn că investitorii mizează pe majorările anticipate de oficialii Rezervei Federale americane ale dobânzii sale cheie, au condus la înmulțirea ieșirilor de pe piețele emergente.

Cererea mai mare de valută a produs o creștere a cursului euro de la 4,6643 la 4,6684 lei, foarte aproape de maximul istoric de 4,6695 lei atins în 21 iunie. După o deschidere la 4,669 lei, tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,665 – 4,674 lei iar cotațiile de la ora 14:00 se plasau în jurul valorii de 4,672 lei.

În opinia, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, „cursul s-a dovedit în acest an mai stabil decât al vecinilor, ceea ce ne-a ajutat în ceea ce priveşte inflaţia", a spus acesta, în briefingul de presă care a urmat şedinţei de politică monetară de acum două zile.


Guvernatorul a precizat că „fără să facem prognoze de curs, trebuia să dăm o anumită credibilitate evoluţiei cursului, pentru (...) că trăiţi în România şi în piaţă, că multora dintre produsele de import li se stabileşte preţul în lei la cursul cel mai depreciat, evaluat în piaţă, în general. (...) O simplă declaraţie a Băncii Naţionale sau un simplu cuvânt al Guvernatorilor, «Vedeţi că nu este adevărat», ştiţi bine că nu este suficient, mai ales într-un mediu social, politic tensionat, cu activitate mediatică intensă".

Media dolarului american a crescut de la 4,0326 la 4,0591 lei, maxim al ultimelor aproape două luni, în timp ce cotațiile s-au mișcat în culoarul 4,057 – 4,071 lei.


Moneda elvețiană fluctua pe piețele internaționale între 1,137 – 1,141 franci/euro, iar media ei a crescut de la 4,0884 la 4,0938 lei.

Decizia BNR de a menţine dobânda sa de politică monetară la 2,50%, nivel stabilit în mai, a avut darul de a aduce o ușoară scădere a indicilor ROBOR.


Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,13%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,39%. Indicii ROBOR la nouă luni și 12 luni au coborât, la rândul lor, la 3,47%, respectiv la 3,52%.

Atrage atenția o afirmație a guvernatorului BNR, făcută la același briefing de presă de miercuri, că se intenţionează limitarea gradului de îndatorare pentru credite. „Nu mai vrem să trăim momentul în care, dacă cineva nu putea să dea bani înapoi, să fie tratat pozitiv la nivelul societăţii şi exact creditorul să fie considerat un tâlhar", a adăugat Isărescu.


Perechea euro/dolar a scăzut la 1,1463 dolari, minimul ultimelor șapte săptămâni, maximul de ieri fiind de 1,1507 dolari.

La deprecierea euro a contribuit și lipsa de încredere a pieței față de promisiunile guvernului italian referitoare la reducerea deficitului bugetar și a datoriei suverane.


Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg era stabilit ieri la prânz la 6.549,60 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Etichete: cotatii maxim euro
Ultimele Stiri
abonare newsletter