Economie

Bugetul 2019. Boc, la mâna lui Alin Tişe?

Cota din impozitul pe venit care va reveni bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor în legea bugetului pe 2019 va fi scăzută de la 60%, în prezent, la 45%-50%, diferența urmând să fie alocată pentru echilibrarea bugetelor locale, în condițiile în care decizia echilibrării aparține conducerii Consiliilor Județene.

Potrivit informațiilor oferite de Asociaţia Municipiilor din România, cotele din impozitul pe venit vor fi stabilite în 2019 astfel: 20% va merge la bugetul local al judeţului (cota se menține), 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor - faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative, 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale - faţă de procentul de 20% solicitat. Astfel unitățile administrative pierd între 10% și 15% din impozitul pe venit în favoarea Consiliilor Județene care vor fac redistribuirea, respectiv vor decide care sat, comună, oraș vor avea nevoie de mai mulți bani.

Schimbarea va crește puterea șefilor de Consilii Județene, micșorând-o pe cea a primarilor de orașe, comune, municipii, proveniți de multe ori din opoziție.


Potrivit analizelor efectuate după ultimele alegeri locale, cele din 2016, PSD are majoritatea în 31 de judeţe, pe când liberalii doar în 8, iar Harghita şi Covasna rămân fidele UDMR. La Cluj, este o excepţie, atât primarul, Emil Boc, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, având aceeaşi culoare politică, PNL.

Primarii din România acuză Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru 2019, edilii solicitând o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă.


Cotele de impozit pe venit au fost aflate de edili pe „surse”, fapt care îi nemulțumește. "Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri pentru discutarea cotelor din IV ce urmează a fi alocate UAT si a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani", potrivit sursei citate.

Potrivit unor surse politice, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici va fi cel care va avea o întâlnire, marţi, la sediul MFP, cu primarii de municipii din România pe tema proiectului de buget pentru anul 2019. Deşi edilii solicitaseră o întâlnire de urgenţă, marţi, şi cu premierul Viorica Dăncilă, aceasta nu va fi participa la întrevedere, au adăugat sursele citate. Astfel, şeful Executivului i-a desemnat pe Eugen Teodorovici şi echipa sa de la finanţe să poarte discuţiile cu primarii de municipii.


Primarul Emil Boc a recunoscut că anul 2019 va fi unul extrem de dificil în contextul în care Primăria are nevoie de milioane de euro pentru exproprieri la mai multe proiecte de infrastructură, printre care lărgirea străzilor Bună Ziua şi Moţilor, centura metropolitană sau pasajele de pe Tăietura Turcului şi cel din Mărăşti.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca


„Am pierdut 28 de milioane de euro anul trecut, dar vom pierde și anul acesta. Anul trecut au fost 43% cotele din impozitul pe venit care se întorceau la Primăria Cluj-Napoca, din tot ce se plătește impozit pe venit. Noi am cerut să primim 60% din noul buget din impozitul plătit de clujeni, pentru a păstra nivelul din 2017, altfel pierdem 28 de milioane de euro în fiecare an. Nu numai că nu primim, dar ni se va lua și din ce ni se cuvenea sub formă de venituri care trebuie să vină la bugetul local din cotele defalcate din impozitul pe venit. Degeaba ne agităm să facem locuri de muncă și salarii mari, banii nu rămân la noi”.

abonare newsletter