Economie

Banca Transilvania, profit în ușoară creştere față de anul trecut

Banca Transilvania a raportat un profit net la nivel de grup de 1,257 miliarde de lei, în 2018, cu 1,18% peste cel obţinut în anul anterior, se arată în raportul publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendul brut propus de conducerea băncii acţionarilor în adunarea din aprilie este de 818,12 milioane de lei, echivalentul unei valori de 0,17 lei/titlu care, raportată la cotaţia TLV de ieri, de 1,948 lei, oferă un randament de 8,73%.

"De asemenea, acţionarilor li se va propune capitalizarea diferenţei până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit", se arată în raportul băncii.


Legat de taxa pe activele bancare în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, oficialii TLV notează în raport: "Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul şi competenţele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investiţiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele faţă de ţările vestice".

Reprezentanţii instituţiei din Cluj atrag atenţia că diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar din ţara noastră şi va afecta creşterea economică.


"Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienţii săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puţin afectaţi de eventuală taxa", se arată în raportul băncii.

Profitul operațional al băncii a crescut la 1,8 miliarde de lei datorită eficientizării şi consolidării afacerii, potrivit BT.


Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania şi Bancpost, în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing şi ERB Leasing, companie achizitionată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituţii nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019, spun reprezentanţii instituţiei de credit din Cluj.

abonare newsletter