Economie

Apartamentele în regim hotelier, investiție la modă la Cluj-Napoca

Numărul locuințelor închiriate în regim hotelier a crescut semnificativ în ultimii doi ani și pe plan local

Apartamentele în regim hotelier au devenit un competitor serios pe piața de profil. Cu prețuri mai mici decât cele practicate de unitățile de cazare clasice și discreția de care se bucură cei care aleg varianta de a închiria pentru șederea lor în Cluj-Napoca apartamente în regim hotelier, ofertele de acest gen au câștigat teren în opțiunile turiștilor, mai ales că aceștia se pot caza și în grup într-o astfel de locuință, împărțind costurile.

La ora actuală toate marile orașe dispun de un astfel de serviciu de închiriere, iar lucrurile sunt atât de avansate încât există chiar și agenții specializate pe acest tip de închiriere.


La Cluj-Napoca, prețurile încep de la 90 de lei pe noapte și ajung la câteva sute de lei, pentru variantele de lux. Clienții spun că prețurile sunt mai bune decât pentru ofertele similare din străinătate.

„Locație excelentă, în plin centrul orașului Cluj-Napoca, curățenie impecabilă, apartamentul este într-adevăr unul de lux, cu camere înalte, spațioase, wc de serviciu, pe lângă baie, mobilat modern, situat în bloc vechi, are absolut toate dotările pentru a te simți bine. Restaurante, cafenele, bancomat, magazine, parc în proximitate. Preț foarte bun comparativ cu ce găsești în afara țării, cu condiții de spațiu mult mai modeste”, descrie un astfel de apartament, o româncă, pe booking.com.


Nu toate încasările se fiscalizează

Veniturile obținute din astfel de închirieri nu sunt fiscalizate întotdeauna, acesta fiind principalul neajuns, potrivit fostului președinte al Asociației de Promovare și Dezvoltare a Turismului Clujean, Martin Bikfalvi. El a declarat pentru Monitorul de Cluj că apartamentele în regim hotelier completează oferta de cazare, mai ales că “sunt perioade când locurile de cazare nu sunt suficiente în Cluj”. Această opțiune le oferă investitorilor câștiguri mai mari decât închirierea pe perioade lungi de timp.

„Tariful poate fi modificat în funcție de perioadă, de sărbători sau cu ocazia unor festivaluri, cum este Untold, dar în cazul în care îl închiriază pe un an întreg prețul nu poate fi modificat. Pe număr de persoane se plătește mai puțin, dar veniturile celor care închiriază sunt, per total mai mari”, explică Bikfalvi.


Ce oferă un apartament în regim hotelier de lux

Un astfel de apartament „se află într-o clădire istorică din centrul orașului Cluj-Napoca și este o unitate de cazare în sistem self-catering, cu design modern, WiFi gratuit și balcon cu vedere frumoasă. De asemenea, apartamentul are un TV cu ecran plat cu canale prin cablu, zonă de relaxare, mașină de spălat și bucătărie dotată complet, cu mașină de spălat vase, cuptor cu microunde și un TV inteligent. Baia este dotată cu duș, bideu, uscător de păr, halate de baie, papuci și articole de toaletă gratuite. O cafenea, un supermarket și un restaurant se găsesc la mai puțin de 100 de metri de apartment. Aeroportul Internațional Cluj-Napoca este la 8 km”, se arată într-un anunț de închirieire.

Peste 650.000 de turişti în 2018, 21% sunt străini

Numărul turiştilor străini, care au vizitat judeţul Cluj în 2018, a crescut cu 4,6%.


"În perioada 1 decembrie  – 31 decembrie 2018, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat au oferit turiştilor 4.754 camere cu 9.765 locuri. În anul 2018 au fost cazaţi 652.676 turişti, din care 14.0317 turişti străini (reprezentând 21,5% din totalul turiştilor)", se arată în comunicatul de presă remis de Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Comparativ cu anul 2017, numărul turiştilor străini a crescut cu 4,6%. Cei mai mulţi turişti străini provin din: Ungaria (21.006), Germania (17.697), Italia (15.043), Regatul Unit (9.458), Franţa (8.671), SUA (7.993).

Ultimele Stiri
abonare newsletter