Economie

Cursul francului elveţian, plafonat?

<p />Deputatul independent Mircia Giurgiu propune un proiect legislativ prin care să fie plafonată creşterea cursului de schimb al francului elveţian în raport cu leul, exact cum au făcut autorităţile din Ungaria.

Deputatul va propune acest lucru pentru a veni în sprijinul persoanelor care au luat credite în franci eleveţieni, iar acum se confruntă cu o creştere foarte mare a valorii ratelor din cauza cursului mare de schimb al francului elveţian. Giurgiu a declarat că din moment ce în Ungaria funcţionează o lege care prevede plafonarea cursului monedei elveţiene, nu vede de ce nu ar fi posibilă şi în România.

“Cei care s-au împrumutat în franci elveţieni şi au luat credite au mari probleme acum. Dacă plăteau rate lunare de 500 de lei în anii trecuţi, acum plătesc 1.200 de lei. Voi depune un proiect de lege după modelul din Ungaria, pentru a stopa creşterea francului elveţian, care să prevadă plafonarea creşterii francului elveţian. Adică să fie stabilit un plafon peste care să nu mai poată urca rata de schimb”, a afirmat Mircia Giurgiu. Deputatul a adăugat că în acest moment studiază şi legislaţia similară din alte ţări, pentru a afla care ar putea fi plafonul, iar proiectul legislativ ar putea fi gata în două săptămâni.  Francul eleveţian este cotat în prezent la aproximativ 3,5 lei.     G.D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter