Economie

De luni intră în vigoare modificările la Codul de procedură fiscală

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/16_ziua/02 accountant_calculator.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Luni intră în vigoare modificările aduse codului de procedură fiscală.

Fiscul nu mai stinge accesoriile debitelor curente, ci debite mai vechi, clarifică ce înseamnă sediu fiscal secundar, când se declară reactivaţi contribuabilii sau când se anulează debitele fiscale.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 29 din 31 august 2011, care modifică şi completează Ordonanţa privind Codul de procedură fiscală prevede că Fiscul nu mai stinge accesoriile debitelor curente, ci debite mai vechi, clarifică ce înseamnă sediu fiscal secundar, când se declară reactivaţi contribuabilii sau când se anulează debitele fiscale.


Ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale.

Prima dată se vor stinge debitele principale pentru taxele şi impozitele cu stopaj la sursă, apoi debitele principale pentru celelalte contribuţii, în ordine istorică, şi la final se sting accesoriile, tot în ordine cronologică. Această măsură e justificată prin nevoia de a permite firmelor să-şi plătească datoriile istorice către stat şi totodată acestea să nu mai acumuleze alte datorii.


Modificarea are atât avantaje, cât şi dezavantaje pentru mediul economic, în opinia lui Augustin Feneşan, preşedinte al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj. “Am început să facem un obicei din a neplăti. Noile prevederi pot duce la concurenţă neloială”, declară Feneşan.

Cum se schimbă certificatul fiscal?


Altă decizie vizează certificatul fiscal, acesta urmând să cuprindă nu numai obligaţiile, ci şi creanţele firmelor. Până în prezent, dacă o firmă solicita certificat fiscal, în document erau trecute doar obligaţiile faţă de stat. De la 1 septembrie se vor menţiona în certificat şi creanţele. De exemplu, dacă o firmă are de plată la buget 50.000 de lei, dar în acelaşi timp trebuie să i se ramburseze TVA în valoare de 51.000 de lei, ea e considerată un bun contribuabil şi poate participa la o licitaţie publică.

Declaraţia unică depusă trimestrial


Noile reglementări permit firmelor mici să depună declaraţia unică trimestrial, nu lunar, ca până în prezent.

Vor beneficia de această facilitate firmele cu o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro, existând şi o limită în ceea ce priveşte numărul de angajaţi. De exemplu, dacă o firmă este sezonieră şi în lunile cu activitate are 2, 3, 4 angajaţi, la sfârşitul anului se va face o medie. Dacă numărul total al angajaţilor împărţit la 12 luni este sub 3 firma poate beneficia de această prevedere.


Prevederi privind obligaţia înregistrării fiscale

Se păstrează obligaţia înregistrării fiscale la autoritatea teritorială competentă în termen de 30 de zile, de la înfiinţare, realizarea primului venit, înregistrarea primului salariat, dupa caz, în forma de organizare a contribuabilului, persoana fizică sau juridică.

Ce aduce nou actul normativ este definiţia foarte clară a ceea ce înţelegem prin sediu secundar, conform pct. 22 din OG nr. 29/2011, astfel: ”prin sediu secundar se înţelege un loc prin care se desfăşoară integral sau parţial activitatea contribuabilului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea. Prin sediu secundar se înţelege şi un şantier de construcţii, un proiect de construcţie, ansamblu sau montaj ori activităţi de supervizare legate de acestea, numai dacă şantierul, proiectul sau activităţile durează mai mult de 6 luni.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter