Economie

Autostrada Transilvania: 60 kilometri fără WC

La zece ani de la inaugurarea primului tronson funcțional, Autostrada Transilvania nu are încă niciun spațiu de servicii sau măcar o parcare cu toaletă, pe tot traseul de 60 de kilometri din județul Cluj.

Asta, deși normativele în domeniu spun că ar trebui să există măcar o parcare cu toaletă la cel mult 15 kilometri, iar la distanțe ceva mai mari, spații de servicii complexe, cu magazine, benzinărie etc. Nici pomeneală, însă, de așa ceva pe traseul clujean al A3, iar CNAIR, responsabilă pentru aceste servicii, nu dă nici un orizont de timp pentru realizarea lor. Astfel, dacă aveți un copil mic în mașină, și vreți să mergeți pe autostradă între Câmpia Turzii și Nădășelu (sau invers), ar fi bine să faceți o pauză înainte, fiindcă pe autostradă nu aveți unde opri, scrie g4media.ro.

Spațiile de servicii sunt prevăzute în proiect, sunt și instalate indicatoare rutiere spre ele, dar amenajarea lor nu s-a reușit în deceniul scurs de la inaugurare până acum. „Pe tronsonul de autostradă cuprins între localitățile Câmpia Turzii – Nădășelu vor fi construite o parcare de scurtă durată la km 10+850 și un spațiu de servicii tip S3 la km 47+650, lucrări ce urmează să fie contractate de către CNAIR SA”, se arată într-un răspuns transmis de CNAIR.


Compania nu a precizat însă niciun orizont de timp pentru amenajarea spațiului de servicii sau a parcării de scurtă durată.

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) spun că va mai dura probabil ani, până când situația parcărilor de scurtă durată și a spațiilor de servicii va intra în normal pe autostrăzile din România, cu excepția rutei București-Pitești, unde sunt suficiente.


Lucrările la Autostrada Transilvania, încredințate fără licitație companiei americane Bechtel, au fost inaugurate oficial încă în 2004, în timpul campaniei electorale locale. Panglica a fost tăiată de premierul de la vremea respectivă, Adrian Năstase, și de candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca, Ioan Rus. Contractul cu Bechtel a făcut apoi subiectul unui scandal național, legat de cost și metoda de atribuire. Abia în 1 decembrie 2009 a fost gata primul tronson funcțional din A3, acesta fiind inaugurat de premierul de atunci, clujeanul Emil Boc, cel care la alegerile locale din 2004 l-a învins pe Ioan Rus.

Segmentul dat în folosință în 2009 este lung de 42 km, între Turda și Cluj Vest (Gilău). În noiembrie 2010 s-a dat în folosință și porțiunea de la Turda la Câmpia Turzii, lungă de 10 kilometri.


Contractul cu Bechtel a fost reziliat în 2013, iar lucrările au fost scoase din nou la licitație. În acest context, abia în 2018 s-a mai inaugurat o altă porțiune din A3, în județul Cluj, de la Gilău la Nădășelu, lungă de 8,8 kilometri. Astfel, acum sunt funcționali 60 de kilometri din A3 în județul Cluj.

Potrivit planurilor din 2004, autostrada ar fi urmat să fie gata în 2012 pe toată distanța Borș – Oradea – Cluj – Târgu-Mureș – Brașov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter