Economie
Prețul chiriilor a „explodat” în Cluj! 420 € pentru un apartament vechi cu două camere
Chiriile au crescut în majoritatea oraşelor ţării, iar un apartament cu două camere a ajuns să fie închiriat şi cu 420 de euro în Cluj-Napoca.
Prețul chiriilor a „explodat” în Cluj-Napoca! 420 € pentru un apartament vechi cu două camereÎn al treilea pătrar din 2019 – care include şi luna septembrie –, piaţa închirierilor de apartamente a fost mai dinamică decât de obicei, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare. Preţurile medii solicitate de către proprietari pentru închiriere au înregistrat majorări în toate marile centre regionale, dar şi în alte reşedinţe de judeţ.
De exemplu, un apartament cu două camere (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafaţă utilă de circa 50-60 de metri pătraţi) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, cu 420 de euro pe lună – în creştere de la 400 de euro pe lună. De altfel, în marile oraşe, cererea pentru apartamente şi case de închiriat continuă să fie semnificativ mai scăzută decât cea pentru proprietăţi rezidenţiale de vânzare – dar depăşeşte, totuşi, jumătate din volumul celei din urmă.
În ultimele trei luni, aproximativ 96.300 de potenţiali chiriaşi au încercat să închirieze o locuinţă prin intermediul imobiliare.ro, în creştere de la 89.000 în cele trei luni anterioare. Bucureştiul a atras mai bine de jumătate din aceste căutări – 52.300, fiind urmat pe poziţia a doua în clasament de Cluj-Napoca, cu 12.000 de căutări.
Totuși, comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul actual al cererii pe închirieri din cele şase mari oraşe ale țării este, per ansamblu, cu 2% mai scăzut. Tendinţa descendentă a fost resimţită în patru dintre cele şase mari centre regionale – în Cluj-Napoca (-7%), Braşov (-7%), Constanţa (-7%) şi, respectiv, Timişoara (-6%).
Oferta, cu o treime mai mare decât trimestrul trecut
În cel de-al treilea trimestru din 2019, numărul ofertelor de apartamente şi case disponibile spre închiriere în cele şase mari oraşe ale ţării (proprietăţi finalizate înainte de anul 2000) s-a cifrat la 23.370 – ceea ce marchează o creştere sensibilă, de aproape 33%, faţă de trimestrul anterior, când pe piaţă existau 17.600 de asemenea anunţuri. Este un avans firesc, având în vedere intensificarea activităţii pe piaţa închirierilor din marile centre universitare.
Oraşul cu cele mai multe locuinţe de închiriat rămâne Bucureştiul – 10.420 de anunţuri –, la o distanţă considerabilă, dar apropiindu-se de jumătate din volumul ofertelor existente în Capitală, situându-se Cluj-Napoca, cu 4.870 de anunţuri.
Faţă de perioada similară a anului trecut, oferta de închirieri a fost, la nivelul celor şase mari centre regionale, cu 8,1% mai mare, tendinţa general ascendentă fiind resimţită în toate oraşele analizate. Interesant este faptul că patru dintre aceste reşedinţe de judeţ au consemnat creşteri anuale de două cifre, respectiv 19,5% în Braşov, 12,9% în Constanţa, 11,4% în Cluj-Napoca şi 11,2% în Iaşi.
Cât despre anunţurile de închiriere nou-introduse pe piaţă trimestrul trecut, datele Analize Imobiliare relevă un avans mai uşor, respectiv de 3,6%, faţă de perioada similară din 2018. În acest caz, creşteri au avut loc doar în cinci din şase centre regionale, respectiv în Braşov (+16,3%), Iaşi (+9,2%), Cluj-Napoca (+7,8%), Constanţa (+5,1%) şi Bucureşti (+1,1%).