Economie

Economia Clujului a scăzut cu doar 1,1% în pandemie, în timp ce alte județe au avut pierderi de 8%. Care este secretul Clujului?

Economia a fost afectată de pandemie, însă Clujul a cunoscut pierderi foarte ușoare față de alte județe din țară care mereu au fost compatibile din punct de vedere economic. Care este secretul Clujului?

 

 


Pandemia a afectat economia județelor din țară, însă pierderile au fost diferite, de la un județ la altul. În timp ce Brăila a cunoscut pierderi mari de până la 7,5 % din PIB-ul județului, Clujul a cunoscut o ușoară scădere de doar 1,1%, potrivit Digi24.

 


La nivel național s-au înregistrat pierderi de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), această medie fiind destul de mica deoarce diferențele dintre județe au fost majore.

Clujul a suferit pierderi destul de mici în comparație cu alte județe la fel de dezvoltate, cum ar fi Timișul sau Constanța care au scăzut cu 5,6%, respectiv 7%.


Cele mai mari scăderi le-au înregistrat Argeș (-9,3%), Dâmbovița, Satu Mare și Teleorman, cu câte 8%.

Din punct de vedere economic, diferențe majore între județe existau și înainte de pandemie, doar că această criză sanitară a accentuat și mai tare criza economică.


„Pandemia a atacat în funcție de structura fiecărui județ în parte și în funcție de modul în care autoritățile au acționat. Pandemia doar a scos în evidență această dezvoltare inegală care ne va aduce la incapacitatea de a ieși din această situație de dezechilibru”, a spus profesorul universitar la ASE, Mircea Coșea pentru sursa citată.

Care este secretul Clujului?

Cluj-Napoca a avut pierderi mici față de alte orașe din țară care sunt compatibile din punct de vedere economic, iar explicația profesorului este că arta de guvernare la nivel local și-a pus amprenta în această perioadă, iar Cluj-Napoca a cunoscut o guvernare responsabilă.


„Sunt primari care știu să conducă, consilii locale care știu să guverneze localitatea, altele care nu știu, nici nu fac față, sau sunt angrenate în lupte politice și uită că au o localitate de administrat”, a spus profesorul universitar.

Mircea Coșea a spus că aceste diferențe s-au produs și din cauza campaniei de vaccinare anti-COVID, care în unele județe reprezintă un adevărat succes. În acest moment, Cluj-Napoca este primul oraș pe țară la rata de vaccinare anti-COVID, mai exact are peste 40% din populație vaccinată.

„Ține și de o anumită concepție despre viața în colectiv, ține de responsabilitate și e o chestiune de educație, de civism.

Este complicat să lupți contra pandemiei dacă nu te vaccinezi, este complicat să înțelegi că vaccinarea e obligația ta dacă nu înțelegi că ai o responsabilitate și față de viața celor din jur.

Asta e o dezvoltare a unui civism care ține într-o manieră directă de dezvoltare locală și de mediul economic și social în care trăim”, a adăugat Mircea Coșea.

Emil Boc, primarul Clujului a specificat de multe ori că revenirea la normalitate se va face prin vaccinare. De asemenea, premierul României, Florin Cîțu a spus că municipiul Cluj-Napoca va fi printre primele orașe din țară care va reuși să pornească economia, deoarece campania de vaccinare este un adevărat succes.

La finalul lunii aprilie a fost deschis primul centru drive-thru, care va reuși să vaccineze 1.000 de persoane pe zi, direct în mașină cu serul Pfizer. În prima zi, peste 350 de clujeni s-au imunizat. De asemenea, în județ s-au deschis în această lună încă 12 centre exclusiv pentru vaccinarea cu Pfizer. Procesul de vaccinare este accelerat, în luna mai, autoritățile pregătesc să organizeze un maraton de vaccinare anti-COVID. Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard a spus că peste 6.000 de persoane se imunizează zilnic în județ.

CITEȘTE ȘI:

Clujul are 30% din populație imunizată. Cîțu: „Veți fi printre primele orașe care vor deschide economia”

abonare newsletter