Economie

Patronii din HoReCa Cluj REFUZĂ închiderea restaurantelor la 6 la mie: „Aruncăm instrucțiunile pe geam”

Patronii din HoReCa Cluj „pun piciorul în prag” când vine vorba de închiderea activității la incidența de 6 cazuri de Covid-19 la mie. Aceștia spun că dacă situația nu se schimbă vor „arunca instrucțiunile pe geam” și vor face „cum le dictează rațiunea”.

 

Într-o scrisoare deschisă, HoReCa Cluj, în frunte cu președintele organizației Ștefan Gadola și alături de președintele HORA România, Ion Biriș, trage un semnal de alarmă și susține că noile măsuri implementate de autorități în contextul pandemiei sunt „fără noimă” și nu vor putea fi respectate.


Strigătul de ajutor al HoReCa Cluj

Scrisoarea deschisă reprezintă, în fapt, un strigăt de ajutor al întregii industrii, cea mai afectată în pandemia de Covid-19. Pe lângă criza financiară, HoReCa se află în prezent și într-o amplă criză de personal, generată și alimentată de criza sanitară la nivel național administrată necorespunzător. Reprezentanții HoReCa sunt nemulțumiți și chiar indignați de modul în care autoritățile gestionează situația și simt că acestea n-au habar cum să mențină economia în picioare.

Patronii susțin că „este anormal ca o țară întreagă să amâne nedefinit evenimente importante și să închidă afaceri din neglijența și abuzul de putere a câtorva”:


„În contextul haosului creat de pandemia prelungită, coroborat cu noile restricții anunțate, complet neclare și fără coerență, și ținând cont de implementarea certificatului verde, suntem nevoiți să facem apel imperativ la normalitate. Nu vorbim de normalitatea pe care nimeni nu și-o mai amintește, ci aplicarea unor măsuri agreate și coerente, pe care să le putem respecta. E nevoie să o spunem încă o data – HORECA A FOST ȘI ESTE CEA MAI AFECTATĂ INDUSTRIE DE PESTE 1 AN ȘI JUMĂTATE! Am fost decimați, forța de muncă a dispărut efectiv, criza personalului ne amenință afacerile mai rău decât cea financiară. Oamenii sunt confuzi, speriați și nu mai au speranță în promisiunile de sprijin.

Nu este decât strigătul indignat al unei industrii oricum puternic reglementată care se confrunta încă dinainte de criza sanitară cu o lipsă acută de personal. Am fost ascultători, am respectat toate măsurile și am susținut dialogurile pașnice și constructive, dar acum nu există destule vorbe care să exprime strigătul de neputință. Suntem puși la colț din responsabilitatea unor politicieni ce par să nu înțeleagă
cum funcționează economia și mecanismele ei. Asistăm nu doar la
evenimente care sfidează măsurile de siguranță, ci și la legi votate de politicieni parcă numai pentru ei, este anormal ca o țară întreagă să amâne nedefinit evenimente importante și să închidă afaceri din neglijența și abuzul de putere a câtorva”, declară reprezentanții HoReCa.


HoReCa nu acceptă închiderea activității la 6 la mie

În scrisoarea deschisă, antreprenorii trimit un mesaj clar: nu mai acceptă „restricții fără noimă” și că se află la capătul răbdării.

„Am comandat studii de piață, am făcut analize și chiar am acționat în instanță, și nu ne vom opri la asta, iar restricțiile fără noimă nu le vom accepta! Suntem o voce care nu poate fi ignorată, suntem la capătul răbdării cu mesajele contradictorii și aberante care încalcă de la bun-simț la drepturi esențiale. Cerem să ne putem ține afacerile deschise, să putem plăti încă salarii angajaților greu încercați, nu avem resurse pentru reinventare de business dacă suntem închiși”, se arată în scrisoare.


Totodată, HoReCa Cluj susține că industria ospitalității nu mai poate să încaseze alte lovituri, fără ripostare, iar dacă situația nu va fi remediată, atunci fiecare antreprenor va încerca să o rezolve în felul său, „aruncând instrucțiunile pe geam” și acționând „după cum le dictează rațiunea”.

„Suntem indignați de măsurile anunțate ce presupun din nou închiderea activității operatorilor după pragul de 6/1000. Este inadmisibil să acceptăm încă o închidere completă a restaurantelor și anulări de evenimente de ultim moment! 
Industria Ospitalității nu mai poate încasa alte lovituri fără să riposteze. Dacă regulile jocului se schimbă, poate e timpul pentru HORECA să arunce instrucțiunile pe geam și să acționăm după cum ne dictează rațiunea rămasă. S-au promis măsuri compensatorii, din care s-a dat foarte puțin din cele asumate. Restricțiile anunțate par fără logică și s-a creat un haos periculos, nu avem nevoie doar să pară că fac ceva, avem nevoie de promisiuni respectate și reguli clare.


În lipsa acestora, riscăm să se creeze frustrări majore, care vor duce la nerespectarea măsurilor la nivel național. Vom ajunge la principiul fiecare cum a înțeles și fiecare pentru el”, mai susțin patronii din Cluj.

Soluție: HoReCa funcțională, chiar și la 6 la mie

Reprezentanții industriei vin cu o soluție pentru a-și salva afacerile, anume implementarea certificatului digital ca o regulă chiar și după ce se depășește incidența de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, permițându-le afacerilor să stea departe de faliment.

Astfel, toți cei din HoReCa și-ar putea continua activitatea, fără a suferi alte mari pierderi din cauza închiderii.

„Dată fiind implementarea certificatului digital, cerem o revizuire urgentă a restricțiilor. Primordial și esențial este să lăsați HORECA să funcționeze. Pe baza certificatului verde, să se poată intra la restaurante, cafenele, baruri și evenimente, fără să existe vreo corelare cu rata de incidență.  Deconectați acest domeniu de rata incidență. Pe lângă faptul că, în continuare, nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și
creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem iată acum un filtru decisiv, certificatul digital”, se mai arată în scrisoarea deschisă. 

HoReCa Cluj și HORA: „Nu ne vom lăsa închiși”

„Procesele inițiate de HORA la Tribunalul București împotriva deciziilor CMSU, precum și cel intentat la Curtea de Apel București, împotriva HG, înaintează. Suntem determinați să inițiem și altele și nu ne vom lăsa închiși din nou fără să luăm măsuri.

Considerăm că rolul statului în acest proces este acela de a facilita operatorilor respectarea regulilor și de a se asigura că standardul este aliniat pentru întreg domeniul. Încetați să mai sfidați o industrie care nu mai poate duce închiderea totală a activității, prin acțiuni care arată că vă pasă doar de propria imagine. Nu putem fi noi vinovați pentru iresponsabilitatea unor politicieni preocupați de alte subiecte decât cele acute și reale.

Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternică”, au mai susținut reprezentanții HoReCa Cluj și HORA în scrisoarea deschisă.

CITEȘTE ȘI:

Domeniul HoReCa, îngenunchiat de SCENARIUL ROȘU la Cluj: „Cine plătește testele angajaților?”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter